Met een door Tin Men and The Telephone ontwikkelde app, tinmendo, kan het publiek de improvisatie beïnvloeden.
Met een door Tin Men and The Telephone ontwikkelde app, tinmendo, kan het publiek de improvisatie beïnvloeden. Eric van Nieuwland

Klassiek en innovatief concert

14 september 2020 om 14:34

'Publiek beïnvloedt orkest met app'

AMERSFOORT September Me maakt Amersfoort van 18 tot en met 20 september tot het epicentrum van de klassieke muziek. Met een frisse en eigentijdse blik heeft artistiek leider het Ragazze Quartet opnieuw een bijzonder festivalprogramma samengesteld voor jong en oud, dit jaar geinspireerd op het thema In de Geheime Tuin. Werken van componisten, musici en kunstenaars reflecteren op een creatieve manier op actuele onderwerpen als de relatie met de natuur, klimaatverandering en duurzaamheid.


Peter Bruinsma

Op zaterdag 19 september om 14.00 en 15.30 uur speelt het Amersfoorts Jeugd Orkest onder leiding van Rolf Buijs in samenwerking met het jazztrio Tin Men and the Telephone fragmenten uit de achtste symfonie van Dvorak, waar de natuur helder in doorklinkt. Daarnaast is er ruimte voor improvisatie: een onontgonnen gebied voor het orkest maar onder de bezielende leiding van de mannen van Tin Men een ware ontdekkingstocht. Met een speciaal door Tin Men and The Telephone ontwikkelde app, genaamd tinmendo, kan het publiek de improvisatie beïnvloeden. Je kunt meechatten met de piano, mee improviseren en je mening laten horen. Dirigent Rolf Buijs is altijd in voor een experiment. Zijn Amersfoorts Jeugd Orkest laat zich in Flint vooral sturen door wat de app aangeeft. ,,Normaal gesproken hoor je altijd in een concert dat je je smartphone vooral uit moet zetten. Nu doen we het eens andersom en moet je hem aanzetten. Vervolgens download je als luisteraar de app. De pianist neemt dan bezit van je telefoon die geluidjes maakt. Je wordt als het ware bestuurd. Op die app kun je ritme, harmonie en melodie downloaden. Pianist Tony Roe, lid van het jazztrio, maakt een keuze en hij benoemt ook wie heeft geappt. Het blijft dus een beetje hokus pokus. We hebben daarom vooral de techniek gerepeteerd en hoe het straks moet verlopen. We spelen weliswaar fragmenten uit de achtste van Dvorak maar dat zijn korte stukken die veel worden herhaald", legt Rolf Buijs uit. Wat dus in eerste instantie lijkt op een doodgewoon jazztrio verandert in enkele seconden in een interactief, technologisch, muzikaal en visueel spektakel waarbij het publiek de show steelt.


Het Amersfoorts Jeugd Orkest repeteert vanaf begin september weer volop. Buijs is vol lof over de orkestklank tijdens de repetities in de Xaveriuskerk. ,,Vanwege de vervanging van de houten kerkbanken door losse stoelen is de kerkzaal nu heel goed coronaproof in te richten als repetitiezaal. We richten ons in de repetities vooral op het Nieuwjaarsconcert van 16 januari dat vanwege de coronabeperkingen in de Joriskerk plaatsvindt.” Het orkest telt ongeveer zeventig orkestleden, in leeftijd variërend tussen de 14 en 24 jaar en kan zich rekenen tot de betere jeudorkesten van Nederland. Het AJO won in de afgelopen jaren verschillende keren de eerste prijs op het Nationaal Concours voor Jeugdorkesten. Elke vrijdagavond wordt er onder leiding van Rolf Buijs gerepeteerd in de St. Franciscus Xaveriuskerk.


[Kijk voor meer informatie op:
[www.september-me.nl.



Afbeelding