18 - 20 september

15 september 2020 om 13:34

Amersfoort

[September Me
[Driedaags festival in Flint

Van 18 tot en met 20 september vindt de vierde editie van het kamermuziekfestival September Me plaats in Flint, Amersfoort. Het thema dit jaar is ‘In de Geheime Tuin’. Op zaterdag 19 september slaan het Amersfoorts Jeugd Orkest (AJO) en jazztrio Tin Men and the Telephone de (vele) handen ineen en spelen fragmenten uit de achtste symfonie van Dvorák.
Meer informatie en kaarten:
www.september-me.nl.

19 september 2020

Amersfoort

[Partij voor de Dieren houdt zwerfvuilactie
[11:00 Zonnewijzer 21
De Partij voor de Dieren Amersfoort houdt op zaterdag 19 september van 11.00 tot 13.00 uur een coronaveilige cleanup bij winkelcentrum Nieuwland. Het is dan #WorldCleanUpDay: de grootste wereldwijde schoonmaakactie van het jaar. In Amersfoort wordt deze dag georganiseerd door Keischoon033. Doe je mee? Zwerfvuil opruimen is een makkelijke én leuke manier om iets te doen voor de natuur. Kinderen ontvangen een leuke beloning en maken ook daarmee nog kans op een mooie prijs. Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, houden de deelnemers zich aan de richtlijnen van het RIVM.

Meedoen?De Partij voor de Dieren Amersfoort nodigt iedereen uit om samen een bijdrage te leveren aan een schone omgeving. Stuur een e-mail met als onderwerp ‘aanmelden clean up’ naar amersfoort@partijvoordedieren.nl. Kijk op https://worldcleanupday033.nl en op https://keischoon033.nl voor meer informatie.

Amersfoort

[Muziek na de Markt in de Lutherse kerk
[16:00 Langestraat 61
John Dikeman (saxofoon) en Ernst Glerum (piano) brengen klassieke spirituals uit verschillende muzikale tradities. Van Europese kerkliederen tot gospel en blues en jazzy improvisaties. Muziek die goed doet, die optilt en uitdaagt tot nieuw horen en voelen, na de maanden van afzondering in het teken van corona.

Amersfoort

[Een avond met Abdelkader Benali
[20:00 Eemplein 71
Kom kijken en luisteren naar Abdelkader Benali, Lamia Makkedam, Nafiss Nia en vertellers van podium Mezrab tijdens deze avond met het thema 'Nieuwe verhalen en vreemdelingen'. Op meeslepende wijze vertelt Abdelkader Benali in zijn laatste boek De vreemdeling over zijn persoonlijke ervaringen met vreemdelingenhaat en discriminatie. Hij vertaalde de teksten van Lamia Makeddam. Makaddam woont al decennia in ons land, beheerst de taal vloeiend, is journalist en vertaler, maar in je moedertaal kun je waarschijnlijk nog net iets genuanceerder de beelden verschuiven. En ergens bemerk je in deze gloedvolle bundel lyriek dat wonder van de samensmelting van verschillende talen en culturen. Wanneer ben je onderdeel van een cultuur en wanneer ben je 'vreemdeling af'? Daarnaast zijn er nog andere vertellers, zoals Nafiss Nia. Nafiss Nia is dichter, (scenario)schrijver, regisseur, filmproducer en cultureel ondernemer.

20 september 2020

Amersfoort

[Ervaar de energie van de natuur
[14:00 - 16:30 Meer informatie: www.vuamersfoort.nl
Je voelt je moe en vol, besluit een stuk te gaan lopen in de natuur en bent daarna echt opgeknapt. Hoe kan dat? Dat heeft alles te maken met de energie van de natuur. Die kun je niet zien, maar wel voelen. Tijdens deze middag gaan we in de omgeving van Amersfoort de energie van de natuur ervaren. Meer informatie: www.vuamersfoort.nl.

23 september 2020

Amersfoort

[Wie of wat verbindt verschil?
[20:00 Vogelplein 1
Welke verschillen moeten er in onze stad verbonden worden? Waar is dat noodzakelijk? Een hoop verschillen bestaan gewoon en ieder doet zijn ding. Maar soms schuurt het. Waar het meest? Het Amersfoorts Platform voor Levensbeschouwingen en Religies organiseert in het kader van de Vredesweek een bijeenkomst rondom deze vragen. Op de avond gaat het platform in gesprek met Meryem Kilic-Karaaslan (bestuurskundige) en Abdellah Salama (jeugdhulpverlener). Meryem kijkt naar deze vragen met een helikopterview, Abdellah is een man van de praktijk. En de deelnemers aan dit gesprek komen met hun eigen vragen en ervaringen. De bijeenkomst wordt gestreamed en is live en achteraf te bekijken via: kerkdienstgemist de Bron Amersfoort. Op de bijeenkomst is het protocol Covid van kracht. Aanmelden via Elly Boon: ellyboon@dds.nl telefoon 033-4753205. Plaats: De Bron, Vogelplein 1 (Liendert, tegenover de Jumbo) Van: 20.00 – 22.00 uur.

[Hommage aan trombone-groep Jay and Kai
[20:30 Stadspodium de Observant, Stadhuisplein 7
De twee meest veelzijdige trombonesolisten van Europa, Bert Boeren en Ilja Reijngoud, hebben de handen ineen geslagen en een uniek repertoire samengesteld. Deze blazers worden bijgestaan door pianist Rob van Bavel, bassist Marius Beets en drummer Marcel Serierse.
Deze keer brengen zij niet, zoals gebruikelijk, eigen werk, maar een hommage aan de roemruchte trombone-groep Jay and Kai, de band van Jay Jay Johnson en Kai Winding. Als vriend van de weduwe van Kai heeft Bert toegang gekregen tot het unieke repertoire van deze groep. Muziek die zich beweegt tussen bebop en modern jazz en die een positieve vibe en een levendigheid heeft die je zelden meer hoort. Muziek met pakkende grooves en opgewekte thema’s, allemaal regelrechte jazzhits.

Kaarten zijn uitsluitend in de voorverkoop online verkrijgbaar via www.observant.nl. Voorafgaand aan het concert wordt een 'jazzhap' geserveerd. Reserveren kan via info@observant.nl. Dit concert is (mede) mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten en is tevens een opmaat naar de online editie van Rabobank Amersfoort Jazz van 20 tot en met 22 november 2020.


24 september 2020

Amersfoort

[NIEUW: Klimaatcursus de groene verandering
[19:15 Schothorsterlaan 21
Klimaat- en natuureducatie gaan hand in hand. Na alle veranderingen van de afgelopen tijd wordt steeds duidelijker wat invloed van de mens op het klimaat is en andersom. In het Groene Huis, met een grote zaal en een kleine groep, kunnen we aan de slag gaan. Hilda Feenstra, auteur van ‘Duurzaam zijn moet je durven’, geeft op de eerste avond een inspirerende sessie. Met actuele thema's worden mensen uitgedaagd kennis en ervaringen te delen en een “groene” actie te ondernemen die impact op het uitputten en opwarmen van de aarde vermindert. Deze cursus helpt om inzicht te krijgen in de issues die spelen rond klimaatvriendelijke keuzes en helpt om duurzame uitdagingen aan te gaan. Meer informatie: www.ivnamersfoort.nl.

26 september 2020

Amersfoort

[Repaircafé Nieuwland
[10:00 Zeldertsedreef 2
In de Wijkboerderij Nieuwland draait het allemaal om repareren. Tussen 10.00 en 13.00 uur staan diverse vrijwillige reparateurs klaar om gratis te helpen bij alle mogelijke reparaties. Wijkbewoners die het Repair Café bezoeken, nemen van thuis kapotte spullen mee. Broodroosters, lampjes, föhns, kleding, fietsen, speelgoed, servies... alles wat het niet meer doet, is welkom. De reparateurs in het Repair Café weten bijna altijd raad. Door repareren te promoten, willen we bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg.


[Rommelmarkt Wijkje 77
[10.00 - 15.00 Leenaert Nicasiusstraat - Leenaert Nicasiusdwarsstraat
In Wijkje 77 vindt de jaarlijkse rommelmarkt dit jaar coronaproof plaats. Kom struinen langs de kramen en kleedjes van buurtbewoners van 10.00 tot 15.00 uur.