Vrede verbindt verschil

15 september 2020 om 14:07


In oktober 1962, ten tijde van de Cuba-crisis, is ternauwernood een kernoorlog voorkomen. Ik herinner dat mijn moeder in de kelder van ons huis een voorraad blikgroenten had ingeslagen. Het vormde het hoogtepunt van de Koude Oorlog.


Vanaf 1967 wordt in september de jaarlijkse Vredesweek georganiseerd, waarin aanvankelijk het Oost-West-conflict en kernwapens centraal staan. De laatste jaren staat verbinding centraal, dit jaar ‘Vrede verbindt verschil’.


Verschillen en diversiteit zijn enorm toegenomen, ook in Amersfoort. Onze stad telt maar liefst 132 nationaliteiten die zich op de zonnige Koningsdag van 27 april 2019 presenteerden in een vredig-vrolijke collage onder het motto “Wij allemaal, verbonden in vrijheid”. Zo mooi zijn verschillen niet altijd. De al bestaande verschillen in inkomen en vermogen zullen door corona verder toenemen. Wereldwijd issue op dit moment, ook in ons land, zijn de rassenverschillen, na de moord op George Floyd op 25 mei in Minneapolis. Mij trof de leuze ‘no justice, no peace’. Ook religieuze verschillen blijven bronnen van conflict. In veel landen in het Midden-Oosten zijn christenen en joden nagenoeg verdwenen. In Amsterdam was het joodse restaurant HaCarmel herhaaldelijk doelwit van vernielingen. Hoe kan vrede verschillen verbinden?


Een mooi perspectief geeft de Britse rabbijn Jonathan Sacks die in zijn boek ‘Niet in Godsnaam’ (ondertitel: ‘Een pleidooi tegen religieus extremisme en religieus geweld’) diepgaand de broedertwisten analyseert in het Bijbelboek Genesis. In de traditionele uitleg wordt Abrahams zoon Isaäc – ‘stamvader’ van de joden - bevoordeeld en gezegend. Maar óók zijn halfbroer Ismaël – ‘stamvader’ van de moslims - is geliefd en wordt gezegend. De halfbroers staan broederlijk bij het graf van hun vader Abraham. Jacob ontfutselt zijn broer Esau het eerstgeboorterecht, maar komt na twintig jaar in een nachtelijke worsteling tot inkeer, buigt zich voor Esau die hem omarmt. Inkeer, berouw en vergeving zijn de Bijbelse weg naar verzoening. Conflicten zijn geen onvermijdelijke noodzaak. Altijd is verzoening mogelijk. We kunnen verschillen overbruggen als we bereid zijn om ons in te leven in anderen en kritisch te kijken naar onszelf.


Huib Klamer


Theatervoorstelling over Bonhoeffer

AMERSFOORT Kort voor de bevrijding in 1945 werd in een gevangeniscel in Berlijn predikant en theoloog Dietrich Bonhoeffer om het leven gebracht. Hij liet een belangrijk oeuvre na aan brieven, gedichten en teksten. Kees van der Zwaard speelt op 26 september in de Fonteinkerk zijn voorstelling over Bonhoeffer, en hij put daarbij uit het vele nagelaten werk van deze markante dominee en theoloog. De voorstelling begint om 20.00 uur. Vooraf aanmelden noodzakelijk. Opgeven kan bij Roeleke de Witte, via 06 205 32 349 of vormingdoorontmoeting@fonteinkerk-amersfoort.nl.