Samen wandelen tijdens het pelgrimstochtje vorig jaar in Limburg.
Samen wandelen tijdens het pelgrimstochtje vorig jaar in Limburg. Henk Westera

‘Wat is dit mooi. Toch wel’

15 september 2020 om 14:03

MIDDEN IN DE WEEK


Behalve bij de erediensten op zondag in de kerk komen gemeenteledenen parochianen ook op andere momenten en op andere plekken samen. Ans Bruins sprak met Cor de Vette (67).


[Wie bent u?

,,Opgegroeid in Rotterdam heb ik na mijn studie ruim veertig jaar in de luchtvaarttechniek gewerkt, eerst bij de KLM en later bij Fokker. Vanaf 1978 woonde ik in Alphen aan de Rijn en in 2005 ben ik in Amersfoort komen wonen in de wijk Schothorst.”


[En daar vond u ook een kerkplek?

,,Toen we de buurt al wandelend verkenden, kwamen we ook langs PKN-kerk De Hoeksteen en woonden we er al gauw een dienst bij. Men zag dat we nieuw waren en we werden heel hartelijk ontvangen; we zijn gebleven. Ik zing, als het weer toegestaan is, in de cantorijen doe mee met wandelingen georganiseerd vanuit De Hoeksteen en De Bron. Helaas kon dit lange tijd niet vanwege corona.”


[Waar wordt er gewandeld?

,,Meerdere gemeenteleden bereiden naar eigen idee wandelingen voor. Zelf organiseer ik dit jaar op zaterdag 19 september een tocht van achttien kilometer vanuit Gouda, omdat ik die omgeving goed ken en graag laat zien hoe afwisselend dat veenweidegebied van het Groene Hart is. Deze manier van wandelend samenzijn levert boeiende gesprekken op tussen de gemeenteleden, maar ook met anderen die van elders zijn meegekomen.”


[Wat is anders vanwege ‘corona’?

,,Voorgaande jaren was er ook een tweedaags pelgrimstochtje. Hierbij is er sprake van een meer spiritueel karakter omdat de wandeling begint met een korte dienst en er overnacht wordt in een klooster. Dit jaar zou het bij de dominicanen in Huissen zijn. Naast de diensten is er een gesprek met een kloosterling over het kloosterleven en zijn of haar roeping. Door alle onzekerheden om dit in coronatijd te organiseren wordt het nu begin oktober een ééndaagse wandeling in de omgeving van Amersfoort.”


[En alleen wandelen, hoe vindt u dat?

,,Ik miste de vele sociale contacten van het wandelen en het zingen. Toch is het soms bijzonder om ergens alleen te wandelen. Het was een mooie ervaring in mei, toen ik in de lockdownperiode op Ameland was. De veerboot ging wel maar met veel minder mensen. Toen ik daar helemaal alleen op het strand liep overviel mij de gedachte: wat is dit mooi. Toch wel.”


Meer info: www.zindex033.nl.