,,In Amersfoort wordt nabijheid concreet ingevuld, onder andere door een burgemeester die gemakkelijk de moskee binnenstapt.”
,,In Amersfoort wordt nabijheid concreet ingevuld, onder andere door een burgemeester die gemakkelijk de moskee binnenstapt.” MKC/TG

,,We delen zoveel samen”

15 september 2020 om 13:56

Kilic: ,,Sterke gemeenschap van belang”


AMERSFOORT Eén van de sprekers op de bijeenkomst ‘Wie of wat verbindt verschil?’ tijdens de Amersfoortse Vredesweek is Meryem Kilic-Karaaslan, partner van Twynstra Gudde. Zij bepleit het belang van een sterke gemeenschap, ,,niet van een sterke overheid.”


Paul van der Harst

,,Voor mij is een overheid die goed functioneert altijd heel belangrijk geweest. Daarom heb ik als ambtenaar of als adviseur altijd voor de overheid willen werken. Ik voel mij het meest op mijn plaats dichtbij de gemeentelijke overheid. Daar gaan – als het goed is – nabijheid en professionaliteit samen. Die maakt samen met een stevige organisatie van burgers verbinding in een stad mogelijk.” Meryem Kilic-Karaaslan, één van de sprekers op de bijeenkomst ‘Wie of wat verbindt verschil?’ die in de Amersfoortse Vredesweek wordt gehouden, is op dit moment partner van organisatieadviseurs Twynstra Gudde en heeft in diverse gemeenten – van Amsterdam tot Blaricum – bestuurlijk-ambtelijke functies vervuld.


BUURTVADERS Wat ze met nabijheid bedoelt? ,,In Amersfoort zie ik dat die concreet wordt ingevuld, door buurtvaders, door een burgemeester die gemakkelijk de moskee binnenstapt. Er is wat dat betreft een belangrijke stap vooruit gezet."

,,In Amersfoort zie ik ook dat mensen geïnteresseerd zijn in elkaar”, zegt Kilic-Karaaslan. ,,Mensen die niet op de eerste plaats zoeken naar bevestiging van hun eigen standpunt maar belangstelling hebben in de ander. We hebben daarbij zoveel gemeenschappelijke belangen: een veilige wijk, een plek waar je kinderen kunnen spelen. Ik voel als vrouw met hoofddoek dat ik in Amersfoort gewoon eerst als mens wordt gezien. Er wordt niet op mij neergekeken. In andere kleine plaatsen, met veel mensen met een andere culturele achtergrond, is dat veel moeilijker. Daar komt het voor dat zelfs een deel van de vierde generatie ‘nieuwkomers’ zich niet echt met het dorp verbonden voelt. Dan blijft van twee kanten de ander een ander, je blijft vreemden voor elkaar.”

Kilic-Karaaslan werkt veel met de overheid. Wat moet er beter? Haar relatie met de overheid is er één van haat en liefde, zegt ze. ,,Liefde als zij investeert in relaties, als zij optrekt met de bewoners. Het gaat niet om een sterke overheid, het gaat om een sterke gemeenschap. Ik ben blij dat in Amersfoort bijvoorbeeld de moskeeën er goed voorstaan en dat er goed contact met de gemeente is. Maar daarnaast zie ik wel dat de overheid de zaken soms te goed wil regelen; er is te veel overleg waardoor er uiteindelijk onvoldoende wordt gepresteerd. Daarnaast kijk ik heel kritisch naar het punt integriteit. De indruk van vriendjespolitiek, van voortrekken, is funest voor de vertrouwensband met de burger.”