Photo: Nichon Glerum
Photo: Nichon Glerum Nichon Glerum

Kamermuziek-festival September Me in Flint

15 september 2020 om 16:51

AMERSFOORT Het Ragazze Quartet, de artistiek leider van het festival, heeft lang nagedacht of en, zo ja, hoe September Me in de huidige situatie moest doorgaan. Uiteindelijk is de knoop doorgehakt. Van 18 t/m 20 september wordt Flint omgetoverd tot een weelderige en muzikale festivaltuin waar bezoekers op een veilige manier – op anderhalvemeter – kunt genieten van live muziek. Daarvoor heeft het kwartet wederom een vernieuwend en avontuurlijk programma samengesteld. Het thema is ‘In de Geheime Tuin’. Lees meer over het festival op pagina 17 in deze krant.


Werken van componisten, musici en kunstenaarsreflecteren op een creatieve manier op actuele onderwerpen zoals de relatie met denatuur, klimaatverandering en duurzaamheid. Met frisse inzichten dragen ze bij aanbewustwording van een van de grootste uitdagingen van de 21ste eeuw.Composer in Residence – dit jaar vanwege corona op afstand – is de New Yorksezangeres, violist, componist en producent Caroline Shaw die speciaal voor hetRagazze Quartet een compositie heeft geschreven die tijdens het festival zijnwereldpremière beleeft. Caroline won al een Grammy Award en is de jongstewinnaar van de Pulitzer Prize for Music. Op het openingsconcert spelen het RagazzeQuartet en altvioliste Judith Wijzenbeek werken van Shaw, Berio en Mozart. Omkennis te maken met Caroline Shaw, haar werkwijze en inspiratiebronnen ontwikkeltSeptember Me samen met journalist Botte Jellema een podcastwandeling doorgroen Amersfoort.
Op het programma staan verder onder anderen topvioliste Liza Ferschtman &Slava Popgurin, de Portugese singer-songwriter Magda Mendes en zanger,gitarist Neco Novellas & cellist Ernst Reijseger met eigen composities;in Voyagers van het rebelse collectief Pynarello, de theatrale poëet Marjolijn vanHeemstra en Theater Rotterdam wordt muziek van Bach, Beethoven en Mozartgespeeld; het Amersfoorts Jeugd Orkest (AJO) en Tin Men & theTelephone spelen de Achtste Symfonie van Dvorák en verrassen met improvisaties;en in de muziektheatervoorstelling WAAI van SOIL zijn werken te horen van Ligeti,Walsh en Janacek. In een sfeervolle omgeving is het kortom genieten van demooiste (klassieke) muziek, van vernieuwende klanken, van verrassendevoorstellingen en van heerlijk eten en drinken.