Piet Paulusma is tegenwoordig de vaste weerman van Omroep Max.
Piet Paulusma is tegenwoordig de vaste weerman van Omroep Max. RJRFotografie.nl

‘Zware buien en [zwoele] avonden’

Piet en Martsje Paulusma voorspellen deze zomer flinke extremen

23 juni 2020 om 09:40

Droog!”, zegt Piet door de telefoon over het actuele weer in het noorden van het land. Op de Veluwe komt de regen juist met bakken uit de lucht. Paulusma herkent de grilligheid van het weer dat in ons kleine land zeer verschillend kan uitpakken. ,,Dit heeft te maken met de extremiteiten die toegenomen zijn.” Over het algemeen krijgt hij positieve reacties op de voorspellingen die Paulusma op televisie geeft bij Omroep Friesland (sinds 1985) en vanaf januari 2020 bij Omroep Max op tv, radio en in MAX Magazine. Bij SBS6 deed hij dit ook 23 jaar lang tot eind vorig jaar. Voor een degelijke onderbouwing van zijn dagelijkse verhaal, sloot hij een contract af met de Deutsche Wetterdienst. ,,Daar hebben we een datasysteem omheen gebouwd en we krijgen ook gegevens van de KNMI”, zegt de weerman die de actuele stand van zaken bovendien presenteert op zijn eigen website www.pietsweer.nl.

OPWARMING VAN DE AARDE Martsje wijst op het feit dat iedereen nu eenmaal geconfronteerd wordt met het weer, zoals bij je werk, in je vrije tijd, vakantie, tuin en met je planten. Ze is ervan overtuigd dat het ook invloed heeft op de stemming van bijna elk persoon. ,,Je kunt toch vrolijk worden als in het voorjaar de eerste zonneschijn doorbreekt en als de vogels weer gaan fluiten? Dat is een heel andere ervaring dan dat je voor de tweede week op rij wakker wordt met harde wind, kou en regen.”

Piet laat weten dat hij niet alleen geïnteresseerd is in de waan van de dag als het gaat om het weer. De extreme droogte van het afgelopen voorjaar wijt hij vooral aan de vele zonneschijn en een noordoostenwind, met als gevolg veel verdamping van water. ,,Nu hebben we toch ineens zware buien gehad en dat is mede het gevolg van de opwarming van de aarde. Er is een opwarmingsproces aan de orde sinds de laatste ijstijd en dat wordt versterkt door hoe wij ons als mensen gedragen. In de coronatijd zag je bijvoorbeeld meteen dat de lucht op veel plekken een stuk schoner werd. Maar de mensen in de hele wereld moeten meehelpen en dan nog moet je afwachten wat er gebeurt, want je hebt dus ook te maken met een natuurlijk proces.”

Toch vindt de expert het te gemakkelijk om te zeggen dat de natuur ‘zichzelf wel redt’. De mensheid zal volgens hem om moeten leren gaan met grotere extremen. ,,We zullen meer buffers moeten maken om de regen vast te houden als de buien zijn gevallen. De waterschappen hebben daar een taak.”


DIKKE DARM Martsje moest in augustus 2018 plotseling haar vader vervangen bij de weersvoorspelling op televisie, doordat Piet een acute blokkade aan zijn dikke darm kreeg en een tijdje uit de roulatie was. Tegelijk was het vak haar met de paplepel ingegoten, dus ging het haar goed af. ,,Ik werd in het diepe gegooid, maar ik ben gelukkig met dit vak opgegroeid. Op kantoor gaven weermeesters aan ons door hoeveel regen er was gevallen en dat schreef ik dan op.”

Piet leerde veel van weerman Hans de Jong van de NCRV, maar kan de vergelijking met zijn bekende collega Jan Pelleboer (TROS) uit de jaren zeventig en tachtig wel waarderen. Ook dit was een markante persoonlijkheid met een typisch hoog stemgeluid en een accent. ,,We konden heel goed met elkaar opschieten. Maar mijn initiatief was om tijdens de voorspelling ergens buiten te gaan staan. Want het weer speelt zich buiten af. Daarom zijn we Nederland door gereisd, ook met allerlei activiteiten. We rijden bijna honderdduizend kilometer per jaar. In 24 jaar tijd heb ik voor SBS zo’n 2,3 miljoen kilometer gereden. Dat is 57 keer de wereld rond. Nu blijven we dichtbij huis, gepast binnen de regels vanwege het coronavirus.”

De Paulusma’s verwachten een mooie zomer. ,,Juli en augustus zullen heel wisselend worden, met zware buien, wateroverlast en hagel. Toch zal het ook heel warm zijn, met lange zwoele avonden. We krijgen één of twee hittegolven.”


ELFSTEDENTOCHT Piet verklaart dat de langetermijnvoorspelling van de zomer makkelijker is dan die van de winter. Dit komt volgens hem doordat de gevolgen van de opwarming van de aarde in de zomer duidelijker zijn dan in de winter. De winters van de laatste jaren bleken vooral zacht, maar Paulusma is ervan overtuigd dat er de komende flinke kou aan zit te komen. ,,Dat kan niet anders, want de extremen brengen ook kou mee.”

Daarom zijn vader en dochter er zeker van dat er wel weer eens een Elfstedentocht komt. Als rechtgeaarde Friezen houden ze er zelf ook van om de ijzers onder te binden. ,,Zeker! Daar word ik heel erg blij van”, zegt Martsje, al geeft ze toch de voorkeur aan de zomer. Elk seizoen heeft zijn charme onderstreept ze.

Martsje Paulusma aan het werk voor Omrop Fryslân.