,,Mensen moeten zelf maar nadenken of de beelden meer waard zijn dan een mensenleven.
,,Mensen moeten zelf maar nadenken of de beelden meer waard zijn dan een mensenleven." Jeroen van der Veer

'Trots dat ik iets kon betekenen'

23 juni 2020 om 10:12

Verbijstering over filmende omstanders na steekincident

Jeroen van der Veer

PREMIUM Het steekincident van vorige week dinsdag op de Ringweg-Kruiskamp maakt bij een 25-jarige inwoner van Amersfoort nog veel indruk. Na een conflict werd een persoon gestoken en zakte tegen een boom in elkaar. Terwijl langsrijdende automobilisten en fietsers doorreden of zelfs filmden, twijfelde hij niet en hielp hij met gevaar voor eigen leven het slachtoffer. ,,Ik wil niet de credits hebben, want ik heb gehandeld zoals de islam mij geleerd heeft.”


Met zijn naam in de krant wil de inwoner van Liendert dan ook niet. Ondanks dat hij een heldendaad heeft verricht, blijft hij liever in de anonimiteit. ,,Ik heb gehandeld zoals ik hoop dat anderen ook doen als ik hulp nodig heb."


'IK DACHT NIET NA' Op die dinsdag reed hij net de Ringweg-Kruiskamp op, toen hij een jongen tegen een boom zag zitten. ,,Ik zag direct dat het niet goed was en heb mijn auto midden op de weg gestopt.

Misschien gevaarlijk en niet handig, maar ik dacht niet na en handelde. Vanuit mijn geloofsovertuiging is mij dit meegegeven en ik ben trots op het feit dat ik iets voor een ander heb kunnen betekenen. Hopelijk is dit een voorbeeld voor anderen.”


Terwijl de Amersfoorter naar het slachtoffer rende, dacht hij geen moment na en handelde direct. ,,Wat ik aantrof… pfff, daar word je niet blij van. Het zag er echt ernstig uit. Hij en ik dachten beiden dat hij het niet ging redden.”

T-SHIRT De 25-jarige man verleende hulp en rende naar zijn auto om een doek te pakken. Daarmee wilde hij de wond van het slachtoffer afknellen, maar in zijn voertuig lag niets. ,,Ik heb toen mijn T-shirt uitgetrokken en dat gebruikt. Op dat moment werden de hulpdiensten al gebeld, maar het leek wel uren te duren voordat de ambulance er was.”


w        Lees in het uitgebreide premiumverhaal voor abonnees op destadamersfoort.nl hoe de man terugblikt op zijn handelen en de filmende omstanders.
















[LANGE MINUTEN Al die tijd bleef de Amersfoorter bij het slachtoffer en ondanks dat ze beiden weinig hoop hadden, vochten ze voor zijn leven. ,,Ik heb vanuit mijn geloof geleerd dat je altijd hoop moet houden en moet helpen waar mogelijk. Dat is wat ik dinsdag ook deed. Ik probeerde ook te zorgen dat het slachtoffer bij bleef en niet wegzakte. Gelukkig lukte dit. Uiteindelijk kwam de politie en zij namen het daarna over, maar ik kan je vertellen; het waren hele lange minuten.”

Het zag er echt ernstig uit en hij en ik dachten beiden dat 'ie het niet ging reddenKNOKKEN Dat de twintiger met gevaar voor eigen leven de weg overstak, realiseerde hij achteraf pas. ,,Op zo’n moment denk je niet na. Je handelt. Bang ben ik geen moment geweest. Ik heb er ook niet over nagedacht dat de daders terug konden komen. We moesten knokken voor zijn leven en dat was het enige waar ik aan heb gedacht.”

DANKBAAR Nadat het slachtoffer meegenomen was door de ambulance, besefte hij pas dat het raar was dat heel veel mensen toekeken en niets deden. ,,Dat begrijp ik nog steeds niet. Waarom zou je zo iets filmen? Ik heb later mijzelf teruggezien op social-media. Heel apart, kan ik je zeggen. Maar goed, mensen moeten daarover zelf maar nadenken; of een filmpje of foto hen meer waard is dan een mensenleven redden. Ik ben dankbaar dat ik dit heb kunnen doen en ik heb inmiddels vernomen dat het slachtoffer ontslagen is uit het ziekenhuis. Credits dat ik zijn leven heb gered, hoef ik niet. Ik ben dankbaar dat ik dit kon doen en dat zijn ouders hun zoon nog hebben.”

door Jeroen van der Veer