Elke vrijdagmiddag wordt er couscous gekookt in het Operahuis.
Elke vrijdagmiddag wordt er couscous gekookt in het Operahuis. Charella Hulsbosch

'In de Wijk': Vrijdag Couscousdag

23 juni 2020 om 12:03

AMERSFOORT Amersfoort kent tal van initiatieven die door vrijwilligers worden georganiseerd. Maandelijks brengt deze serie wijkgenoten achter de initiatieven onder de aandacht, ondersteund door Indebuurt033. Deze maand: de Couscousgroep in Schuilenburg.


Charella Hulsbosch

Schuilenburg is een wijk van verschillende culturen. Het benutten en inzetten van bepaalde specifieke culturele tradities komt goed van pas om verbindingen tussen verschillende bewoners tot stand te brengen en elkaar ook te helpen als dat nodig is. Zo is vrijdag volgens Marokkaanse tradities een 'Couscous'-dag waar buren met elkaar samen een couscousgerecht nuttigen. Een traditie waar drie Amersfoortse vrouwen de hele wijk bij betrekken.


Het begint met een vraag van Fatima aan Saliha, participatiemakelaar bij Indebuurt033. ,,In onze wijk wonen heel veel eenzame mensen en veel mensen die elkaar eigenlijk niet echt kennen. Het zou mooi zijn als we iets met eten kunnen doen, ook zodat we kunnen verbinden”, zegt Fatima haar. Tegelijk komen de andere twee dames ook in contact met Saliha. Zij brengt de drie vrouwen met elkaar in contact en zo ontstaat de Couscousgroep die, gesteund door een subsidie van Indebuurt033, elke vrijdagmiddag samenkomt in het Operahuis aan het Operaplein. De couscous wordt iedere week door de wijk rondgebracht bij bewoners die het hard nodig hebben of niet zo vaak buiten komen. Rond half zes is iedereen weer terug in het Operahuis waar vrouwen uit de wijk langzaam binnendruppelen voor een gezamenlijke maaltijd, met inachtneming van de coronamaatregelen. Dat de dames elke vrijdagmiddag couscous gaan maken staat al vrij snel vast. Dat is vanwege de traditie én het multiculturele karakter van de wijk waar ze in wonen. ,,Iedereen leeft in zijn eigen gebied, ze hebben niet zoveel met de anderen. Maar als je couscous zegt weet iedereen waar je het over hebt en dat verbindt”, aldus Saliha.


Of het nu gaat om eenzame ouderen die niet zoveel meer buiten komen, of alleenstaande moeders die een steuntje in de rug kunnen gebruiken: ze kunnen allemaal rekenen op een bakje couscous. Rachida: ,,Het gaat niet alleen om eten, maar ook om het contact. Wij hebben goed contact met de mensen uit de wijk. Je gaat naar oude mensen toe om even een praatje te maken en dat vinden ze heel leuk.” Fatima vult haar aan: ,,Sommige ouderen hebben geen familie, geen kinderen. Wij zijn dan hun kinderen of familie” Inmiddels is de couscousgroep al uitgegroeid tot een heuse traditie waar wijkgenoten enthousiast op reageren. Naar de dames wordt iedere vrijdag weer reikhalzend uitgekeken. Samira: ,,Ik kwam gisteren nog iemand tegen, die zwaaide naar me en zei: ‘Morgen is er weer couscous toch?’” Voor Saliha zijn de dames ook sleutelfiguren in de wijk, de spreekwoordelijke ‘ogen en oren’. Saliha: ,,Ze vragen hoe het met de mensen is en laten ook merken dat ze altijd voor de mensen klaar staan. Voorheen was dat er niet zo veel.”
Het nieuws van de groep verspreidt zich snel. ,,Dinsdag vertelde ik het in een groep en die vrouwen willen nu allemaal proeven. Ze willen het daarna ook leren”, vertelt Fatima lachend. ,,Iedereen is welkom en mag aanschuiven, vrijdagen staan bij ons voor samen eten."