,,We hebben besloten dat kunstenaars uit het buitengebied ook mee mogen doen
,,We hebben besloten dat kunstenaars uit het buitengebied ook mee mogen doen", vertelt werkgroepleider Lukas van Buuren.

KunstKijkRoute rekt grenzen op

29 oktober 2019 om 16:14

AMERSFOORT De KunstKijkRoute in Amersfoort bestaat al 24 jaar en is daarmee een van de oudste open atelierroutes van Nederland. Komend weekend is het weer zover. In de stad, het centrum en daarbuiten, kunnen kunstliefhebbers terecht bij verschillende galeries en ateliers. Werkgroepleider Lukas van Buuren is nauw betrokken bij dit grootschalige project, waar ruimte is voor versterking.

Naam Lukas van Buuren
Leeftijd 35
Woonplaats Amersfoort
Burgerlijke staat Gehuwd
Beroep Allround Restaurantmedewerker
Sinds wanneer ben je betrokken bij de KunstKijkRoute Sinds december 2017 heb ik samen met Dennis Spelt het stokje overgenomen van de vorige werkgroep. Deze bestond toen nog uit Lia Everhardus en Andrea Scharroo.
Waarom moeten mensen de KunstKijkRoute bezoeken De route is een unieke mogelijkheid om met de kunstenaar in gesprek te gaan. Dan wel in zijn of haar atelier of een gastlocatie waar de kunstenaar exposeert en de ruimte heeft aangekleed met zijn of haar werk.
Wat mogen ze vooral niet missen Wat Dennis en ik hebben besloten toen wij het overnamen was dat kunstenaars uit het buitengebied ook mee mogen doen. Daar zijn vaak de wat meer hedendaagse collaboraties aan de gang en zie je als bezoeker hoe kunstenaars in deze tijd omgaan met de ruimte. Een plek die echt de moeite waard is is de Fabriek aan de Eem. Hier zitten verschillende kunstenaars uit verschillende disciplines. En ik weet uit ervaring dat ze altijd iets lekkers voor bezoekers klaar hebben staan.
Heb je hobby´s Aikido bij Itokan en dansen in de openbare ruimte.
Hoeveel uur besteed je per dag aan sociale media Ligt eraan wat je verstaat onder besteden. Ik zit er ongeveer een uur op waarvan de helft niet functioneel. Het andere half uurtje doe ik inspiratie op of deel ik iets met de wereld wat ik wil delen.
Prettigste moment van de dag Als ik thuiskom bij mijn vrouw en bijna twee jaar oude dochtertje.
Wat zou je graag doen, wat je nog nooit gedaan hebt Mijn droom waarmaken. Deze heb ik momenteel even uitgesteld. In de tussen tijd doe ik onderzoek naar hoe ik die droom het beste kan uitwerken en welke hulp ik daarbij nodig heb.
Waarom wil je dat Omdat ik geloof dat de wereld (lees jeugd) dat nodig heeft!
Lijfspreuk Het leven is een speeltuin.
Kun je dat verder uitleggen Homo Ludens, ooit van gehoord?
Wat is jouw definitie van geluk Met plezier om gaan met de mensen in je leven.
Wat is jouw slechtste gewoonte Niet luisteren, niet voelen, niet bewegen.
Met wie zou je een dag willen ruilen Een blind persoon. Hoe beweegt hij en hoe hoort hij dingen? Hoe voelt hij en hoe danst hij?
Wat was als kind je droomberoep Als kind weet ik niet. Later in mijn pubertijd was het in ieder geval iets met dans of theater of kunst. Als ik geweten had wat het zou in houden om kunstenaar te zijn zag mijn leven er op dit moment heel anders uit. Ik had weinig voorbeelden in mijn omgeving. Was nog net de tijd voor internet en in mijn familie had ik maar een oom die afgestudeerd was aan de kunstacademie maar die sprak ik niet vaak.
Wat is je mooiste jeugdherinnering Dat ik op een schoolfeest aangesproken werd door een paar meisjes die vroegen of ik hun wilde leren HAKKEN. Weet je nog op Gabbermuziek. Het voelt wel gek om dit op te schrijven als ik het over een periode waarin ik zoveel meer heb meegemaakt. Dat is waarschijnlijk de pijn die iedere (professionele) schrijver ieder dag moet ondergaan. Dat brengt mij op een andere fijne herinnering. Na het overlijden van een klasgenoot op de middelbare school heb ik besloten om altijd te schrijven in zijn naam: Jelmer. Hij leest nog steeds mee over mijn schouder, nu ook.
Wie is je grote voorbeeld Das lastig. Mijn eindexamen aan de Kunstacademie ging hier namelijk over. Het was een Hommage aan ongeveer 80 personen die mij hebben geïnspireerd vanaf mijn geboorte tot aan het moment van afstuderen. Op dit moment ben ik bezig met een nieuwe lijst die ik vorm zal geven in een gepaste uitvoering. Als ik toch een naam moet noemen is het Lukas, ik ben mijn eigen voorbeeld in goede en slechte eigenschappen. Hieraan werk ik om een voorbeeld te worden voor anderen.
Wat is je favoriete muziek Die ik nog niet gehoord heb en waar ik door geraakt word en er spontaan een gevoel van dans ontstaat in mijn onderbuik. Laatste keer was dat bij de artiest Catnapp.
Noem één ding dat mensen waarschijnlijk nog niet van je weten Nee, dan moeten ze er maar naar vragen.
Waar kunnen ze je voor wakker maken Vers gebakken appeltaart met slagroom en single malt wiskey
Favoriete eten Gezond en eerlijk
Als je het voor het zeggen had in Amersfoort, wat zou je dan veranderen
Ervoor zorgen dat kunstenaars gemakkelijker aan een werk/expo plek kunnen komen.
Wat is jouw dierbaarste of meest bijzondere plek in Amersfoort en waarom
Het PErron, daar werd ik geraakt door de mensen van PerExpressie en het werk van Thijs Trompert.
Wat zou je doen met een miljoen Mezelf inzetten voor de 'nieuwe' kunstenaars van de toekomst.
Wat neem je in ieder geval mee naar een onbewoond eiland MOESASHI.

[Kijk voor het programma op kunstkijkroute.nl