Het najaarsconcert van het St. Joris Kamerkoor is op zaterdag 2 november.
Het najaarsconcert van het St. Joris Kamerkoor is op zaterdag 2 november.

Troostrijke muziek tijdens Allerzielen

29 oktober 2019 om 14:59

'Requiem Duruflé hoofdmoot in najaarsconcert'

AMERSFOORT Het najaarsconcert van het St. Joris Kamerkoor staat zaterdag 2 november, onder leiding van Wouter Verhage, in het teken van Requiems. Op deze datum worden met Allerzielen in de katholieke traditie de overledenen herdacht. Dat vormt voor het Amersfoortse koor de aanleiding om juist op die dag het Requiem van Maurce Duruflé en enkele bijpassende werken, waaronder het Stabat Mater van Knut Nystedt en het Salve Regina van Francis Poulenc uit te voeren in de St. Joriskerk.

Peter Bruinsma

Dirigent Wouter Verhage stelde het Requiem van Duruflé centraal in het concert. ,,Eigenlijk vind ik het interessant om een groter en bekender werk aan te vullen met minder gehoorde en minder bekende maar zeker zo interessante koormuziek. Het Requiem van Duruflé is niet voor niets bekend. Dit werk bevat veel melodieën uit het Gregoriaanse requiem, gestoken in een impressionistisch jasje. Net als bijvoorbeeld Gabriel Faure heeft Duruflé in zijn Requiem geen Dies Irea toegevoegd. Het stuk straalt berusting uit en laat horen dat de hemel niet gesloten blijft."

ONDERSTEBOVEN ] In het Requiem is een belangrijke rol weggelegd voor celliste Maya Fridman. Verhage kent haar goed en is opgetogen over haar aandeel in het concert. ,,Maya won onlangs nog de Dutch Classical Award. Zij speelt alle stijlen en is zeer expressief. Ik weet zeker dat zij de juiste snaar in het deel vijf voor cello zal raken en met het koor de juiste uitstraling zal bereiken." Ook in het Stabat Mater van Knut Nysted heeft Maya Fridman een grote bijdrage. Wouter Verhage kende het stuk goed. ,,Voor koordirigenten is het Stabat Mater van Nysted bijna gemeengoed, maar voor het geïnteresseerde publiek is het toch betrekkelijk nieuw. En elke keer als het stuk ergens klinkt is men er ondersteboven van. Ik heb er alleen maar positieve reacties op gehoord. Als je een cellist van groot niveau vraagt dan zoek je toch naar meer koormuziek met cello. Zo kwam ik als vanzelf bij dit stuk terecht. De klagende cello en de expressieve koorpassages verbeelden op dramatische wijze de emoties van de wenende moeder, die moet aanzien hoe haar zoon sterft aan het kruis."

Met het Salve Regina van Francis Poulenc slaat Verhage eigenlijk een brug naar het werk van Duruflé. ,,Na het tragisch overlijden van een dierbare vriend zocht Poulenc troost in het toenmalige pelgrimsoord Rocamadour. Door zijn ontmoeting bij het beeld van de Zwarte Madonna ontstond zijn geestelijke muziek waarvan het Salve Regina een delicaat en gevoelig voorbeeld is." Als openingsstuk klinkt het aloude Nymphes des bois van Josquin des Prez waarin de requiemtekst als het ware zit verstopt. ,,Met dit werk als opening zit het publiek meteen in de juiste sfeer", legt Verhage uit.

KOORBALANS Secretaris Bert Meijer is net als Wouter Verhage tevreden over het ledenaantal en de juiste koorbalans. ,,Een goede tenor is altijd welkom. Na een auditie volgt een korte kennismakingsperiode. We hebben acht tot twaalf uitvoeringen per jaar en worden vooral door organisaties met een kerkelijke achtergrond uitgenodigd." Op 21 maart 2020 krijgt het koor weer bezoek van hun Schotse zangersvrienden; het Glasgow Chamber Choir. Uiteraard zal er dan een gezamenlijk concert in de St. Joriskerk zijn.