Aangepaste rijrichtingen, vergunningparkeren en camera's

24 oktober 2019 om 15:17

p        1

In het autoluwe gebied wordt alleen vergunningparkeren toegestaan. Nu kan er nog op veel plekken betaald worden geparkeerd, in de toekomst is dat niet meer mogelijk. Wie op visite komt, wordt verwezen naar drie parkeergarages: die aan de Koestraat, het Flintplein en het Stadhuisplein. Hier geldt voor de visite een gereduceerd tarief. De overige garages zijn geen eigendom van de gemeente; daar blijft het tarief gelijk.

LADEN EN LOSSEN Leveranciers van de horeca en de winkels mogen kortstondig parkeren om te laden en lossen. Dit gaat al vanaf 1 januari 2020 met nieuwe venstertijden: 'schoon' vervoer mag laden en lossen tot 12.00 uur 's ochtends, vervuilend vervoer tot 11.00 uur.

Enkele historische locaties worden geheel autovrij: het Havik, de Grote Spui, de Kortegracht en het deel van de Muurhuizen tussen de Langestraat en de Kortegracht. Hier wordt door niemand meer geparkeerd. Automobilisten kunnen terecht op de Kamp, waar een aantal parkeerplaatsen voor betaald verkeer wordt omgezet in vergunningsplaatsen. Niet alle plekken, want de vele winkeliers op de Kamp willen bereikbaar blijven voor hun klanten.

KAMPERBINNENPOORT Het is de vraag of de Kamp wel wil fungeren als parkeerterrein voor bewoners en ondernemers uit de binnenstad. Evenals andere locaties die zich net buiten de geplande autoluwe zone bevinden. Hierover is het laatste woord nog niet gesproken.

Belangrijk voor iedereen - ook fietsers en voetgangers - wordt een herinrichting van één van de minst overzichtelijke kruisingen in de stad: die bij de Kamperbinnenpoort. Het gedeelte van de Kamp tussen de poort en de Coninckstraat wordt geheel autovrij. Het huidige sluipverkeer - op de route Kamp - Zuidsingel - Sint Andriesstraat - wordt ook tegengegaan door het omdraaien van de rijrichting in de Grote Sint Jansstraat en de Zuidsingel.

CAMERA'S Ook aangepakt worden de plekken waar automobilisten geneigd zijn de binnenstad binnen te rijden maar dat niet (meer) mogen: de Molenstraat, de Bloemendalsestraat, de Kamp en de Kleine Haag. Er worden camera's geïnstalleerd. De wegen worden dusdanig aangelegd, dat het voor eenieder meteen duidelijk moet zijn dat rechtdoor rijden hier niet is toegestaan.