column

24 september 2019 om 15:17

Dorpsfeest Hoogland

Weer slaagde Hoogland erin om vier prachtige dagen te realiseren voor jong en oud. Donderdag het
Zomercarnaval voor mensen met een verstandelijke beperking. Een dikke tweehonderd feestgangers
waarvan sommige enthousiastelingen al dagen van tevoren waren uitgedost met toeters en bellen.
Het gerucht gaat dat er zelfs bezoekers hebben geslapen met hun feestneus op en kleding aan. Ook wilden sommigen de schmink niet van hun gezicht wassen, werden zodoende donderdagmorgen wakker met ingedeukte feestneus en doorgelopen feestkleuren op het kussen.

Vrijdag volle bak in die niet te missen gigantische roze feesttent bij het Dreesfeest. Van een vrijwilliger, die niet met zijn/haar naam in dit stukkie wil, vernomen dat advocaat met slagroom niet aan te slepen was, boerenjongens en meisjes al na een half uur was uitverkocht en er na afloop drie rollators en een paar krukken zijn achtergebleven. Ook werd er een Hooglander in een scootmobiel aangehouden omdat hij de maximumsnelheid op het terrein overschreed en zijn scootmobielrijbewijs kon inleveren.

Zaterdagavond was gewoon weer stijf uitverkocht. De organisatie had een top line-up op het podium staan met Snollebollekes als absoluut hoogtepunt. De biertap heeft de hele avond opengestaan. De barkeepers hoefden er alleen maar de glazen onder te houden, zorgden beide avonden voor een mega-omzet.

De zondag sloeg werkelijk alles. Zomerzon boven het festivalterrein zorgde voor topdrukte. Honderden pk's op de helling waar motorcrossers halsbrekende toeren uithaalden, er effe niet aan stikstof en omgevingslawaai werd gedacht. En één pk tijdens de Paardendag. Een lange rij voor het rondje ponyrijden. Een meisje van een jaar op acht met roze helmpje zat kaarsrecht op het paardje, keek vol trots naar pa en ma die uiteraard hun 'Anky van Grunsven' in de dop vastlegden met mobieltje. Het meisje dat met het paard aan de teugel meeliep had waarschijnlijk haar 184e ritje erop zitten want er kon geen lachje meer af. Neuspeuterend werd ze eindelijk afgelost om wat te drinken. Keek niet op of om toen het edele diertje een paar kolossale hompen mest liet lopen. Nooit gedacht dat er zoveel paardenpoep uit zo'n klein beestje kon rollen.

Hoe kan het toch dat Hoogland nooit een tekort aan vrijwilligers heeft, er zelfs een wachtlijst is, er in Amersfoort festiviteiten soms niet doorgaan omdat er niet genoeg vrijwilligers te vinden zijn. Had toenmalig burgemeester van Hoogland Gerard Laumans niet Amersfoort kunnen 'annexeren' in 1974 in plaats van andersom. Uw stukkiesschrijver, tevens grote fantast, hoort nu duizenden Hooglanders knarsetanden want het doet nog steeds goed zeer bij veel inwoners. Volgend jaar gaat het spektakel weer van start van 17 t/m 20 september. Toen een bezoekster van het Zomercarnaval dit hoorde wilde ze haar carnavalspak tot volgend jaar aanhouden!

Joop de Keijzer