Milena Dzekova in betere tijden.
Milena Dzekova in betere tijden. Archief Milena Dzekova

Succes neemt onverwachte wending

24 september 2019 om 16:41

Ernstig zieke violiste zoekt biograaf

AMERSFOORT Milena Dzekova kwam als vierjarige met haar moeder naar Nederland vanuit haar geboorteland Bulgarije. In Amersfoort werd ze ontdekt als wonderkind op de viool. Ze speelde een volle prijzenkast bij elkaar en reisde de wereld rond met haar instrument.

Jeroen de Valk

Dat Milena uitstekend kon leren, bleek op het vwo; ze deed er haar eindexamen als vijftienjarige. Ze begon op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag op haar twaalfde en sloot haar muziekstudie af op het conservatorium in Rotterdam, met als aantekening 'summa cum laude'. Ze kreeg daarna een studiebeurs om verder te kunnen studeren op de Juilliard School of Music in New York. Ze trad op met Jaap van Zweden, Toots Thielemans en Julio Iglesias. Ze speelde voor het koninklijk huis in Thailand, Monaco en Bulgarije. Ze trad op als soliste in het Amsterdamse Concertgebouw. Ze woonde in zeven landen. Tussen de bedrijven door zag ze kans de A MUSTT Foundation op te richten, een stichting die de mensenrechten wil ondersteunen met kunstprojecten. De Bulgaarse president Petar Stoyanov zette haar in als 'Ambassador at large'.

NOODLOT Inmiddels ziet haar leven er anders uit. Ze overleefde twee zware ongevallen. Na enkele jaren in een rolstoel kan ze weer korte afstanden lopen. Onlangs sloeg opnieuw het noodlot toe. In augustus werd kanker in haar tong geconstateerd. Ze moet geregeld naar het ziekenhuis voor onderzoek en operaties. En dat terwijl ze al mantelzorger is van haar moeder en haar stiefvader, die eveneens aan deze ziekte lijden. Sinds een half jaar is ze weer geregeld in Amersfoort te vinden, allereerst om voor haar stiefvader te zorgen. Ze is gehecht aan de stad. ,,Ik begon met de viool op de muziekschool van Amersfoort. Mijn leraar was Qui van Woerdekom. Hij zag mijn talent en heeft mij goed begeleid.'' Nu ze met ziekte en meer tegenslag kampt is ze op zoek naar hulpverleners, waaronder een biograaf. Ze toont foto's uit het verleden: een stralende jonge vrouw, geportretteerd met de Dalai Lama, Bill Clinton. Nu denkt ze erover om 'duizenden spullen' te verkopen en aan 'crowdfunding' te gaan doen om de kosten van een operatie te betalen.

Ze schrijft in een mail, enkele dagen na het interview: ,,Iedereen verdient een tweede kans om iets met je talenten bij te dragen aan de maatschappij. Ook als je ziek of gehandicapt bent. Daarom zal ik blijven vechten tot de laatste dag van mijn leven.'' Ze geeft het mailadres 1lifelongtraining@gmail.com door, alsmede de websites www.milenadzekova.net en www.musicfoundations.org. Optredens van Dzekova zijn ook op YouTube te vinden.

Milena Dzekova in haar beste jaren.
Milena Dzekova met de Bulgaarse president Petar Stoyanov.
Milena Dzekova met de Dalai Lama.