't Kerkplein

23 september 2019 om 13:06

Toen ik nog een klein meisje was, fascineerde het me al. Het centrale plein naast de kathedraal van het stadje waar mijn vader vandaan komt, midden op Sicilië. Het deel dat in de zon lag, oogde altijd verlaten. Het deel in de schaduw zat vol mannen. Mannen op leeftijd die ons als buitenstaanders direct spotten. Je zag ze smoezen: Weet jij wie dat zijn? Lijkt hij niet op die La Porta's uit Contrada Sant'Andrea? Tot opeens iemand, meestal een ver familielid of een oud-leraar, mijn vader herkende en hem bij z'n jongensnaam noemde. En wij als gezin geshowd werden. Het oudemannen-plein, zo noemden we het kerkplein waar niemand ongezien bleef en blijft.

Afgelopen zomervakantie trof het me opnieuw, weliswaar nu helemaal in Noord-Italië. Ook daar was een oudemannen-plein, naast de kerk, midden in het dorp. Zittend op het terras van de bar met een cappuccino voor me zag ik elke dag al die mannen. Nog steeds de oude mannen. Rustig wandelend met een paar boodschappen in een tasje, een beetje keuvelen, even een koffie halen en dan opeens een hartelijke begroeting. Samen op een bankje, een randje, een trap of terrasstoel zittend, en wat pratend en observerend.

Opeens gunde ik mijn vader hier in Nederland zo'n kerkplein. Een plein waar je dagelijks even een rondje wandelt. Waar je gewoon kijkt wat er gebeurt en wie er is. Waar je, als je er twee dagen niet komt, gemist wordt. En iemand even bij je huis langs loopt om te checken hoe het gaat. Waar je dagelijkse beslommeringen besproken kunnen worden. Waar je gekend wordt.

Kunnen we als kerken in Amersfoort niet in elke wijk zo'n 'kerkplein' beginnen? Als kerken zijn we toch experts in saamhorigheid en zingeving? Daar snakken mensen naar, een plek om gekend te worden, waar ruimte is voor een echt gesprek. En dat we dan een kerkplein-campagne starten zodat iedere oudere man (en natuurlijk die jongere mannen en al die vrouwen ook) in Amersfoort de pleinen weet te vinden? En omdat het hier misschien ietsje minder zonnig is dan in Italië is het ook handig als iedereen buiten maar ook binnen kan zitten. Dus naast dat we wat lelijke parkeervakken weghalen en ombouwen tot een gezellig plein, kan een kerkzaaltje met zicht op het plein best een gezellige bar worden met goede en voordelige koffie.

Bij Bosshardt bij de Emmaüskerk in het Soesterkwartier en De koffiebus op het Euterpeplein (waar de kerk weliswaar weg is) kunnen wat mij betreft al op de lijst: 't Kerkplein in jouw buurt! Daar word je gezien!

Vincenza La Porta

Meedoen in projectschola

AMERSFOORT Wie graag zingt en Gregoriaans wil leren zingen en uitvoeren, kan de komende weken repeteren in een vrouwen- of mannenschola.

Onder leiding van Frits Klostermann worden oude liturgische gezangen voorbereid om uit te voeren in een viering op 8 december in de Sint Ansfriduskerk. Repetities vinden plaats in 't Zaaltje Sint Ansfriduskerk.

Meer informatie via sintansfridus.nl.