Onwetendheid over het jodendom kan rampzalige gevolgen hebben, aldus de Joodse Amersfoorter Jaap Kleve.
Onwetendheid over het jodendom kan rampzalige gevolgen hebben, aldus de Joodse Amersfoorter Jaap Kleve. BDU

Emigratie door antisemitisme

23 september 2019 om 13:01

'Ook Joden uit Amersfoort vertrokken'

AMERSFOORT Nederlandse Joden emigreren vanwege antisemitisme de afgelopen jaren vaker naar Israël, blijkt uit cijfers van de Jewish Agency, de Israëlische immigratiedienst. Ook uit Amersfoort zijn gezinnen om die reden naar Israël vertrokken, zegt Jaap Kleve, lid van de Joodse Gemeente in Amersfoort en werkzaam onder Joodse cliënten van Amerpoort.

Dineke Havinga

Antisemitisme betekent in de praktijk van alledag bijvoorbeeld: onheuse bejegening, op de schuur gekalkte hakenkruizen, een van de deur gesloopte mezoeza, een scheldpartij vanwege een keppeltje. Het zijn voor Nederlandse Joden, en dus ook Amersfoortse, aldus Kleve, redenen geweest om korter of langer geleden naar Israël te vertrekken.

MOEDIG VOORT Kleve zelf woont nog in Amersfoort. ,,We gaan hier moedig voort", zegt hij. ,,Iedereen draagt zijn steentje bij. We zorgen met elkaar dat Joods leven in al zijn vormen en feesten hier verder kan gaan." Dat valt niet altijd mee, bekent hij. ,,Doordat in de Tweede Wereldoorlog ongeveer 80 procent van de Joodse bevolking van Nederland is vermoord, is het moeilijk om het Joodse leven hier gaande te houden. Als je bijvoorbeeld kosher wilt leven, dan moet je alles uit Amsterdam laten komen."
Kleve zegt onthutst te zijn over ,,de grote onwetendheid" over het jodendom en ,,de gekleurde wijze van berichtgeving over ons." ,,Men denkt aan Ajax, pijpenkrullen en Israel. Onwetendheid is een groot probleem, omdat het gemakkelijk kan omslaan in antisemitisme en antizionisme. Ze horen voor mij bij elkaar. Ik heb van beiden last."

Kleves dochters, zo zegt hij, studeerden beiden in Nederland, maar durfden niet te zeggen dat ze Joods waren, ,,omdat er docenten waren die alleen maar voor Palestijnen wilden opkomen."

Kleve vindt het prima om kritiek op de regering van Israël te hebben. Dat is wat hem betreft het punt niet. ,,Zelf zal ik ook nooit zeggen dat alles maar goed is in Israël. Maar om nou te doen alsof het daar erger is dan in bijvoorbeeld Syrië… Hoeveel mensen weten eigenlijk dat er dagelijks op Israël wordt geschoten vanuit de Gazastrook? Dat heeft een enorme impact op de dorpen daar."

Wat volgens Kleve de angel is van de haat tegen Joden? ,,Als er crisis is, heeft men behoefte aan een zondebok. Onwetendheid over het jodendom kan dan rampzalige gevolgen hebben. Ik ben altijd bevreesd voor fanatisme. Vanuit de kerken waren er mensen die fanatiek aan jodenzending deden en soms nog, maar er zijn ook kerken die Israël fanatiek omhelzen, of mensen die alleen maar voor Palestijnen kunnen zijn. Al die soorten fanatisme vrees ik. Nuancering van de beeldvorming is broodnodig. Voorlichting geven is, denk ik, het enige dat echt helpt."