Peter Buwalda schreef een wervelende pil: Otmars Zonen. Hij wordt geïnterviewd in de bibliotheek.
Peter Buwalda schreef een wervelende pil: Otmars Zonen. Hij wordt geïnterviewd in de bibliotheek. Jelle Vermeersch

Nacht van de Literatuur

Maak kennis met gerenommeerde schrijvers

19 september 2019 om 22:02

Peter Buwalda, Niña Weijers, Rob van Essen, Manon Uphoff, Diggy Dex, Nicolaas Matsier, Bas Steman en Bregje Hofstede. Er is gelegenheid om boeken te kopen en te laten signeren en om vragen te stellen. Toegang is gratis, achteraf wordt om een donatie gevraagd.

Buwalda, Van Essen en Weijers Zijn fans moesten geduld betrachten na het uitkomen van zijn eerste roman Bonita Avenue, maar begin dit jaar verscheen dan eindelijk zijn nieuwe boek. Peter Buwalda schreef een wervelende en meeslepende pil: Otmars Zonen. Hij zal geïnterviewd worden door Tyche van Bommel in De Bibliotheek Eemland.

In de St. Aegtenkapel treedt de winnaar van de Libris Literatuurprijs 2019 op: Rob van Essen. Hij kreeg die prijs voor zijn nieuwe roman De goede zoon. Volgens de jury 'intrigeert en amuseert' deze roman, die speels en ernstig, toegankelijk en raadselachtig is. Ook de columns van Rob van Essen in de Volkskrant zijn ironisch en virtuoos geschreven. Ivan Borghstijn zal hem bevragen.

Liefhebbers van De Slimste Mens en lezers van haar debuutroman De consequenties en haar nieuwe boek Kamers antikamers kennen haar uitstekend: ze schrijft met een gouden pen, vol bravoure en liefde. Niña Weijers is te zien in Het Lokaal en wordt geïnterviewd door Annette Verspoor.

Diggy Dex, Uphoff en Matsier Onze Amersfoortse 'chansonrapper' Diggy Dex, een beroemdheid in de hiphop-wereld, heeft zijn teksten gebundeld in Woordkunstenaars. Hoe komen deze teksten tot stand? Is het poëzie? Hij wordt daarover in popcentrum FLUOR bevraagd door Nienke Gorter.

Manon Uphoff ontving bijzonder veel aandacht voor haar nieuwe, sterk-autobiografische roman Vliegen is als vallen, dat gaat over een onderwerp waar eigenlijk geen woorden voor zijn: incest. Het werd 'een verpletterend boek' genoemd. Interviewer is Gina van den Berg. Manon treedt op in de Mannenzaal.

Nicolaas Matsier heeft al een boekenkast vol geschreven en vele prijzen gewonnen. Hij verwierf vooral bekendheid met Gesloten Huis. Het boek gaat over de laatste 8 ½ maand van het leven van Johan van Oldenbarnevelt en heet De Advocaat van Holland. Matsier kroop overtuigend in de huid van de landsadvocaat. In Museum Flehite gaat Erik van Venetië hem interviewen.

Steman, Hofstede, Vet en studenten 'Wat een ongelofelijk prachtige roman. Ontroerend mooi, zowel qua opbouw als van taal. Wat kan die man schrijven/vertellen! Intrigerende thematiek en briljante liefdesgeschiedenis.' zegt Antoine van Roemburg over Bas Steman's roman Morgan, een liefde. Steman schreef biografieën over Ramses Shaffy en Leontien van Moorsel. Vorig jaar verscheen zijn aangrijpende roman. Antoine van Roemburg interviewt hem in het KAdECafé.

In Stadsbrouwerij De Drie Ringen staat Bregje Hofstede, die veel bekendheid verwierf met haar boek over het burn-outsyndroom: De herontdekking van het lichaam. Haar nieuwste roman heet Drift en kreeg zeer lovende recensies. Het boek gaat over taal en liefde. Auteur en taaldocent Jelmer Soes is de interviewer. Ook in De Drie Ringen: studenten en docenten van HKU Writing for Performance Jong Amersfoorts talent Twan Vet (dichter, theatermaker en muzikant) treedt op in De Volmolen mmv leerlingen van Het Corderius

Het duo Van Het Lied & Van Het Koken presenteert in de derde ronde in de Volmolen een verrassend programma: Beperkt Houdbaar. Ook In de Mannenzaal wordt muzikaal afgesloten en wel door Anouk Saleming en Bart van Rosmalen met het programma 'Lang voor er woorden waren'.

De Nacht van de Literatuur wordt officieel geopend in het KAdECafé om 19:15 uur door de wethouder van cultuur Fatma Koser Kaya. Met optredens van de nieuwe stadsdichter Jacques de Waart en het muzikale damestrio In The Pocket.

Op elke locatie treedt een schrijver meer dan één keer op. Is de zaal vol? Ga dan naar een andere locatie of wacht tot het volgende blok. Het programma is verdeeld in tijdblokken met minimaal een kwartier tussenruimte om van locatie te veranderen. Een kwartier waarin een gonzende stroom van wandelaars het stukje van de stad aan de Eem tussen Flehite en Fluor aangenaam doet bruisen. Met een flyer met het programma in de hand is het parcours goed te overzien, maar ook op goed geluk kan de Nacht tot verrassende momenten leiden!

De Nacht van de Literatuur wordt traditiegetrouw afgesloten met een nachtelijk dansfeest in het KAdECafé, met muziek van dj Lubbertus en een verrassingsoptreden.

[Meer informatie: nachtvandeliteratuur.nl.

Niña Weijers is te zien in Het Lokaal en wordt geïnterviewd door Annette Verspoor.