Deskundige gidsen leiden de bezoekers door de stad.
Deskundige gidsen leiden de bezoekers door de stad. Gilde Amersfoort

Dertig jaar Gilde Amersfoort

18 september 2019 om 08:46

'Amersfoort blijft een ontdekking'

AMERSFOORT Gilde Amersfoort is een niet-commerciële vrijwilligers­organisatie en voor iedereen die er plezier in heeft om zijn of haar ervaringen en kennis over te dragen aan anderen. „Dit jaar organiseren we al dertig jaar met plezier en toewijding stadswandelingen en een taalmaatjesproject", aldus voormalig bestuurslid Annelies Roozen.

Arjan Klaver

De middeleeuwse gilden zijn voorgekomen uit verenigingen op het gebied van kerk, liefdadigheid of stadsverdediging. Deze groepen, vaak aangeduid met broederschappen, deelden een gezamenlijk ideaal of belang. Amersfoort heeft talloze gilden gekend. Daar is het Gilde der Edele Flumieren uit 1376 nog van over. Van recentere datum zijn daar bierbrouwersgilde 'De Amervallei, het Klokkenluidersgilde, St.Joris Biertappersgilde, het Schrijversgilde en - last but not least - Gilde Amersfoort bijgekomen. Laatstgenoemde jubileert dit jaar.

Dertig jaar geleden werd dit gilde opgericht. „Uitgangspunt was aanvankelijk om vutters en gepensioneerden hun kennis en ervaring van hun dagelijkse werk of hobby te laten delen met anderen", legt Roozen uit. „Tegenwoordig voelen steeds meer jongeren zich aangetrokken om ons team met gidsen te versterken. Onze deskundige gidsen zijn vrijwilligers en het rondleiden van bezoekers door de stad is hun passie. En dat altijd in groepjes van maximaal vijftien personen die de boeiende geschiedenis van de stad, onverwachte details en verborgen plekjes willen ontdekken."

RECORD Gilde Amersfoort merkt duidelijk dat de stad qua toerisme op de kaart staan. Roozen: ,,Opmerkelijk is de groei van de laatste jaren. Vorig jaar hebben we bijna 20.000 bezoekers rondgeleid. Dat was een record dat dit jaar alweer gebroken gaat worden. We merken het gelijk als op televisie een item is geweest waarin Amersfoort centraal stond. Een paar dagen later is het topdrukte bij het VVV en ons boekingskantoor waar de kaartjes kunnen worden gekocht. Zo hebben we na Koningsdag aardig wat bezoekers gehad. We merken ook een extra toestroom van mensen die in dit zogenoemde 'Johan van Oldenbarnevelt-jaar' een bezoek brengen aan onze stad. In 2019 is het 400 jaar geleden dat hij werd onthoofd. Voor Amersfoort een goed moment om uitgebreid aandacht te besteden aan deze bijzondere inwoner die zoveel heeft betekend voor Nederland."

Deze wandeling van ongeveer anderhalf uur voert langs plekken waar Oldenbarnevelt is geboren en getogen. Hij start bij de OLV Toren en eindigt in het Museum Flehite waar de tentoonstelling 'Johan & Maurits van vriend tot vijand' is te zien. ,,Daarnaast zijn natuurlijk onze dagelijks stadswandelingen of een torenbeklimming die met 346 treden, ongeveer een uur in beslag neemt. Het hele jaar door en ongeacht de omvang van de groep."

Natuurlijk worden door de jaren heen ook nieuwe historische hoogtepunten aan het wandelprogramma toegevoegd. Tegenwoordig staat de gids met zijn of haar groep ook stil bij de Stad van Cahen, het Eemplein en De Nieuwe Stad. „We hebben dus flinke wandelingen in petto", weet het voormalige bestuurslid. „Al met al blijft Amersfoort voor bezoekers uit binnen- en buitenland een ontdekking. Dertig jaar lang, welteverstaan."