De koninklijke familie vierde Koningsdag in Amersfoort.
De koninklijke familie vierde Koningsdag in Amersfoort. Foto Rinus van Denderen

Koningsdag duurder dan verwacht

11 september 2019 om 09:15

Het totaalbedrag van het tekort is 84.000 euro

AMERSFOORT Een feestje, dat was Koningsdag 2019 in Amersfoort. Toch is er een ietwat bittere nasmaak, nu is gebleken dat de gemeente meer geld heeft uitgegeven dan vooraf was begroot. Dat staat te lezen in een rapport over de feestelijke dag in Amersfoort die verstuurd is namens het college aan de gemeenteraad. Het tekort en de blunder rond de geheimhoudingsplicht lijken de enige twee minpuntjes van de historische dag.

Jeroen van der Veer

Bij de start van het gigantische project hield Amersfoort rekening met een budget van 1 miljoen euro, waarbij een eigen bijdrage zat van 500.000 euro. De werkelijke uitgaven bedroegen afgerond 1.256.000 euro. Met alle inkomsten en uitgaven bij elkaar opgeteld, wordt duidelijk dat de gemeente sluit op een tekort van 84.000 euro.


JAARREKING Dat men over de streep is gegaan, heeft mede te maken met de veiligheidsaspecten. Daarnaast liep de gemeente ook inkomsten mis door het slechte weer op de vrijdagavond en zaterdagmiddag. Het verlies bedroeg hier 46.000 op een begroting van 215.000 euro. Daartegenover staat wel dat Amersfoort in totaal 180.000 euro aan sponsorbijdragen heeft ontvangen. Dit staat los van de bijdrage van omliggende gemeenten en de provincie Utrecht. Voor een bedrag van afgerond 95.000 euro zijn er goederen of diensten (in natura) geleverd. De waarde van het totaal aan sponsoring komt daarmee op 275.000 euro. Hierdoor komt het totaalbedrag van het tekort op 84.000 euro. ,,Dit tekort zal ten laste van de algemene middelen komen. Het college neemt dit tekort mee bij de bepaling van het jaarrekening."


DUIZENDEN BEZOEKERS Voor al dat geld heeft de gemeente ook wat terug gekregen. Ongeveer 45.000 bezoekers stonden in Amersfoort langs de route tijdens het koninklijk bezoek. Zo'n 12.000 mensen bezochten op dat moment elders in de stad een side-event. Op zaterdagmiddag brachten zo'n 15.000 mensen een bezoek aan de festiviteiten. Het Koningsnacht-evenement op vrijdagavond op het Eemplein trok 12.000 feestvierders. Inclusief bezoek aan de andere Koningsnacht-activiteiten van de horeca in de binnenstad waren op vrijdagavond ongeveer 20.000 mensen op de been.
2,4 miljoen mensen volgden de live-uitzending en tijdens de piek waren dit er 2,7 miljoen. Ruim een miljoen mensen keken hierna nog naar programma's met samenvattingen en nabeschouwingen.


GEHEIM De commotie rond de geheimhoudingsverklaring springt eruit als punt wat duidelijk niet goed is gegaan. Dat beaamt de gemeente in het rapport. De vragen gingen met name over de hoogte van de boete in relatie tot de doelgroep (organisaties en vrijwilligers die meewerken aan het programma), die hiervoor moesten tekenen in de fase dat het programma en de route al bekend was. ,,Wij zullen de volgende gemeente die Koningsdag organiseert hier actief over informeren als zij ons om advies komen vragen."