Column

9 september 2019 om 12:04

Een quiz

De vakantie is voorbij en daarmee ook de komkommertijd. Dat is de term waarmee de zomerperiode wordt aangeduid, als een periode waarin weinig nieuws is omdat velen weg zijn van hun dagelijkse bezigheden. Zelf had ik de indruk dat dit jaar de komkommertijd niet gekomen is omdat er heel wat nieuws op het wereldfront viel waar te nemen. Dat krijg je als zo'n druktemaker als de president van Amerika en zijn niet minder eigenwijze Chinese evenknie hun geldingsdrang uitoefenen. En op het vaderlandse vlak hebben we dan nog de man die zijn kennis van de klassieken meent te moeten uitdragen door uilen naar Athene te dragen. Dat weer tot verdriet van de een en tot enthousiasme van een ander. Het levert in ieder geval strijd en krantenkoppen op. En dan niet te vergeten de warboel aan de overzijde van de Noordzee, gaan de Britten en wel of gaan ze niet?

Nieuws is maar een aparte categorie. Over het algemeen wordt een mens er niet vrolijk van, want de totaalsom van nieuwsberichten is toch wel dat er veel ellende in de wereld is, ellende ook nog die mensen voor een groot deel elkaar aandoen. Zou de Heidelbergse Catechismus op zondag 2 en 3 toch gelijk hebben als daar gesteld wordt dat de mens onbekwaam is tot iets goeds en dat hij uit is op elk kwaad? Soms heb ik de neiging daarmee in te stemmen als negatieve berichten me overvallen of wanneer ik kijk naar een programma als Opsporing Verzocht, of als het Journaal me de zoveelste aanslag voorschotelt.

Ik kwam een kleine quiz tegen die me op het verkeerde been zette:

1. Hoeveel procent van de kinderen in ontwikkelingslanden gaat in 2018 naar school?

a. 90% b. 45% c. 69%
2. Hoeveel procent van de mensen wereldwijd heeft toegang tot schoon water?

a. 75% b. 88% c. 93%

3. Hoeveel procent van alle kinderen wereldwijd onder 5 jaar sterft nog?

a. 18% b. 4,3% c. 53%

Die Heidelbergse Catechismus spreekt niet alleen van het kwaad dat mensen bezighoudt en het negatieve dat veel aandacht krijgt, maar heeft het ook over een andere kant: ,,Verandering zal alleen tot stand komen als wij door de Geest van God opnieuw geboren worden."

Als ik de antwoorden op de quiz bekijk, durf ik te stellen: de Geest van God is al aan het werk, maar er valt voor ons - bezield door Hem of Haar - nog het nodige te doen, maar het kan!

De antwoorden kunt u, met toelichting, vinden op cordaid.nl/goednieuwsen op deze pagina onderin de linkerkolom. (Vallen ze u mee of tegen?)

Bart Verreijt

Zangers gezocht voor openingsviering Vredesweek

AMERSFOORT In de Xaveriuskerk wordt op zaterdagmiddag 21 september van 17.00 tot 18.00 uur de Oecumenische Vredesviering gehouden. Er worden zangers gezocht die mee willen zingen in het projectkoor. Interesse? Aanmelden kan bij Elly Boon via 06-4753205 of ellyboon@dds.nl.