Volgens stadsdominee Diederiek van Loo gaat de preek weer aan relevantie winnen.
Volgens stadsdominee Diederiek van Loo gaat de preek weer aan relevantie winnen. Kok van der Meij

'Een goeie preek heeft een bite'

9 september 2019 om 11:23

MIDDEN IN DE WEEK

Niet alleen op zondag, maar ook door de week komen mensen op vele manieren in aanraking met geloof en spiritualiteit. Anna Walsma sprak met stadsdominee Diederiek van Loo over het Preekfestival op 17 september in Amersfoort.

[Waarom een preekfestival?

,,Omdat de preek een uniek fenomeen is. Een preek heeft wel raakvlakken met een lezing, een TED talk, een college of cabaret, maar het is het allemaal niet. Het is toch echt iets anders. We zijn inmiddels de weerstand tegen preken uit de jaren '60 wel wat voorbij. Toen wilden mensen geen eenrichtingsverkeer, geen toespraak maar inspraak.

Het helpt dat preken compacter zijn geworden. In de twaalf tot vijftien minuten die ik preek kun je heel wat zeggen. Ze zijn ook persoonlijker geworden. Een authentiek verhaal, daar komen mensen voor.

Verder hoor je door een preek ergens bij, is er een gemeenschap. Dat is ook uniek, net als de weerbarstigheid van preken. Soms kun je niet zoveel met een Bijbeltekst. Luther zegt in zo'n geval heel mooi: 'neem je hoed af en ga verder.'"

[Wat doet een goede preek?

,,Die geeft zicht op het leven, met alle emoties en dilemma's. En daar, in jouw leven, kun je dan God vinden. Een goede preek heeft ook bite, er mag wel iets in zitten waar je van ophoort. Iets uit de Bijbel wat je nog niet zo had bekeken of een verrassende link naar de cultuur of het nieuws. Het vraagt overigens wel wat om een preek te beluisteren, het is geconcentreerd werk. Preken zijn nu eenmaal niet de soundbites die wij gewend zijn. En op een bepaalde manier is dat ook weer heel mindful. Ik denk verder dat de preek niet iets ouderwets is maar dat ze weer belangrijker gaat worden. Niet alleen omdat ze een authentiek verhaal biedt, maar ook omdat ze kennis aanreikt over Bijbelverhalen. En daar zijn steeds minder mensen mee vertrouwd."

[Wat is er te beleven op het festival?

,,Er zijn heel veel workshops, dat zegt wel iets over de diversiteit van wat er komt kijken bij de praktijk van het preken. Hoe kun je bijvoorbeeld dementie-vriendelijk preken? En preken vrouwen anders dan mannen? Wat me ook interessant lijkt zijn de profetische pitches onder het motto: Ga zitten en hou je vast. Luister en huiver, zogezegd."

[Waar gaat u bij zitten?

"Die profetische pitches trekken me wel. Ik vind het interessant hoe je Bijbelverhalen in verband brengt met de actualiteit en daarmee een visie geeft op wat er nu gaande is."

Meer informatie op preekfestival.nl.