Het filmpje 'Hoe wint Amersfoort van Amsterdam' werd erg vaak bekeken.
Het filmpje 'Hoe wint Amersfoort van Amsterdam' werd erg vaak bekeken. YouTube

Geloof ervaren in een film

24 april 2018 om 16:06

Ik geloof (niet)

AMERSFOORT De een heeft niets meer met het geloof, de ander kan niet zonder. In de rubriek 'Ik geloof (niet)' bevragen we meer of minder bekende Amersfoorters op hun relatie met geloof en kerk. Ellen Hogema sprak met filmmaker en theoloog Kees Jan Mulder.

[Wat hebben een filmmaker en een theoloog met elkaar te maken?

,,Ik ben beiden al zo lang dat het door elkaar heen loopt. Als theoloog stel je vragen naar wat mensen ten diepste drijft in hun leven. Als filmmaker stel ik ook die vragen. In film laat ik zien en voelen wat mensen raakt. Film raakt als het op de knopjes drukt van zaken die echt belangrijk zijn in hun leven."

[Hoe zorg je dat een film mensen raakt?
,,Dat is alles waar film uit bestaat: De taal die je spreekt, de mimiek, klank, muziek, ritme en montage. En het belangrijkste: de mensen met wie je samenwerkt. Met die deskundigen op hun vakgebied praat ik over wat hen raakt. In een film kun je niet wollig zijn. Ieder aspect van de film staat in het teken van het thema van de film. Bij mijn afstudeerfilm 'Gods lam' is het gelukt. In die film wil ik de kijker voor de duur van de film laten ervaren wat overgave is. Zoals je gedurende een film over dinosauriƫrs gelooft dat ze echt leven."

[Geldt dat ook voor mensen die niet geloven?

,,Juist voor mensen die normaal niet geloven, probeer ik een deel van mijn gelovige beleving te laten zien. Op zo'n manier dat zij dat geloof ook kunnen meemaken. Dat hoor ik ook terug. Zo vertelde iemand: 'Ik heb niets met geloof, toch kon ik me voorstellen dat ik geloof'. Ik maak geen filmpjes uit zendingsdrang, maar om mensen die ervaring mee te geven."

[Wat hebben mensen eraan om die ervaring te hebben?

,,Ik gun mensen een gevoel van bevrijding. Het gevoel dat er nog andere mogelijkheden zijn om de wereld en het leven te ervaren. Film is mijn passie. Op die manier kan ik mensen door de ogen van een ander laten kijken. Zo kunnen ze bijvoorbeeld de ervaring opdoen dat een nieuw begin mogelijk is. Het is een optie geworden. Film kan daarmee ook het begin zijn voor verder gesprek. Mensen praten dan vanuit hun eigen verschillende achtergronden over de vraag: wat heb jij gezien?"

[Wat heb je te bieden als theoloog?

,,Als theoloog help ik anderen om te duiken in de christelijke bronnen. Als theoloog wil ik luisteren naar de vragen en een handreiking geven voor de antwoorden."