Theo Hoogenboom: ,,Deze vorm van vieren overstijgt de scheiding tussen katholiek en protestant.”
Theo Hoogenboom: ,,Deze vorm van vieren overstijgt de scheiding tussen katholiek en protestant.” Ans Bruins

Samen bidden bij zonsopgang

24 april 2018 om 15:39

Iedere woensdag lauden in Heilige Kruiskerk

AMERSFOORT Voor wie zich steeds wil laten raken bij het bidden of zingen van de psalmen, is er in de H. Kruiskerk aan de Liendertseweg iedere woensdagmorgen gelegenheid de lauden bij te wonen. Wekelijks wordt dit getijdengebed gebeden en gezongen zoals het al eeuwenlang klinkt in kloosters en abdijen.

Ans Bruins

Een paar jaar geleden nam Theo Hoogenboom (58) het initiatief voor deze vorm van samenkomen. Opgegroeid in een katholiek gezin in Leiderdorp werd de (kerk)muziek hem - bijna letterlijk - met de paplepel ingegoten. ,,Mijn vader was oorspronkelijk kerkmusicus en als kleine jongen ging ik al vroeg met hem naar de kerk", vertelt Hoogenboom.

Zelf ging hij later studeren aan het conservatorium en koos voor de brede studierichting van docent muziek. Nu legt hij zich toe op het dirigeren van meerdere koren, van een wijkkoor in Zielhorst tot een protestants-christelijk koor in Nijkerkerveen.

KLOOSTERS De lauden, legt hij uit, is een lofzang die in kloosters en abdijen wordt gezongen bij het opkomen van de zon en samen met de eucharistieviering en de vesper de kern vormt van het gebedsleven voor de monniken en monialen. ,,Wij zingen op de woensdagochtend de voorgeschreven psalmen van die dag waarbij in de advent, de veertigdagentijd en de paastijd de acclamaties hun eigen accent hebben. Ook voor de hymnen en de Bijbellezing volgen wij nauwgezet het getijdenboek."

Een van de vrouwen die voor de viering de kaarsen aansteekt, vertelt hoe zij zich verbonden voelt met al die medegelovigen die deze ochtend overal ter wereld ook deze psalmen en gebeden bidden.

Een ander vertelt dat hij het samen bidden en zingen juist in de gewijde ruimte van deze dagkapel belangrijk vindt. Ook een dominee voegt zich graag bij deze kleine groep gelovigen die iedere week de lauden bijwonen. Hoogenboom: ,, Deze vorm van vieren overstijgt de scheiding tussen katholiek en protestant, want het is één en al bijbels wat wij bidden en zingen."

RUSTGEVEND De lauden werkt volgens Hoogenboom zeer rustgevend, ,,omdat de woorden als het ware geplaatst worden op de adem." ,,Het is de Geest, die als een stille wind jouw leven meeneemt op de adem van God."

IEDERE DAG ,,Wat zou het mooi zijn als er op iedere dag van de week, ergens in onze stad in één van de vele kerken - en daarmee bedoel ik ook de protestantse - een dergelijke vorm van ochtendgebed, een lauden dus, gehouden zou worden", glimlacht Hoogenboom wanneer we de dagkapel verlaten.