Danny Gouwentak blijft bij KVVA omdat deze club hem goed opving toen hij in Amersfoort kwam wonen.
Danny Gouwentak blijft bij KVVA omdat deze club hem goed opving toen hij in Amersfoort kwam wonen. Foto Rinus van Denderen

'De club wat [teruggeven]'

24 april 2018 om 15:57

Jarenlang speelde Danny Gouwentak in zijn woonplaats Alkmaar op hoog niveau. De aanvaller maakte bij diverse verenigingen zijn doelpuntjes en voetbalde nog samen met ex-prof en international Glenn Helder. Door de liefde van zijn leven verhuisde de inmiddels 33-jarige voetballer naar Amersfoort en doordat KVVA dicht bij zijn huis was, besloot hij zich daar in te schrijven.

Een beslissing waar de aanvaller na de eerste trainingen best zijn vraagtekens bij had. ,,Ik wist niet wat ik zag", zegt hij drie seizoenen later. ,,Het niveauverschil was zo groot. Ik was net kampioen geworden in de derde klasse en kwam hier bij een zondagvijfdeklasser. Dat was flink schakelen kan ik je vertellen."

SOCIALE KRING Maar tegelijkertijd merkte Gouwentak ook de warmte van de volksclub die hij zocht na zijn verhuizing richting Amersfoort. ,,In Alkmaar woonde ik in een volksbuurt en dat doe ik nu ook. Ik vind het gewoon heerlijk om in je voortuin te kunnen zitten en met de buren een praatje te maken. Elkaar te helpen waar nodig en gewoon plezier te hebben in het leven. Dat heb ik gevonden in het Soesterkwartier en KVVA was voor mij erg belangrijk toen ik hier samen met mijn partner kwam wonen."
Op de fiets kan hij naar de vereniging en direct voelde Gouwentak de warmte bij de volksclub KVVA. ,,Ik werd gelijk opgenomen bij de club en mijn sociale kring werd daardoor groter. In mijn hoofd had ik allang afscheid genomen van het voetballen op hoog niveau en ik wilde gewoon lekker voetballen en na afloop een biertje kunnen drinken." Bij KVVA werd hij direct een van de betere spelers, maar het wennen aan het niveau duurde even. Nog altijd is het soms aanpassen, lacht Gouwentak. ,,Ik kan het nu meer accepteren. Als ik in het veld sta, wil ik winnen. De persoonlijke duels en de wedstrijd."

UITZINGEN Dat laatste lukt echter nog nauwelijks. KVVA nam midden in het seizoen afscheid van zijn trainer en daarom moet Gouwentak, die al de aanvoerdersband droeg, de kar letterlijk en figuurlijk trekken. ,,Het klopt dat we nog maar een keer in de week trainen en dat ik een beetje de rol van trainer op mij neem. Niet ideaal, maar we zullen dit seizoen moeten uitzingen."

CLUBS AFGEWEZEN Het is te overzien voor de voetballiefhebber, die weigert de handdoek in de ring te gooien. Ook als er op de enige trainingsavond slechts zes spelers aanwezig zijn. ,,De rest kan zich er niet voor motiveren", duidt Gouwentak. ,,Tja, wat moet ik? Weggaan? Nee, dat doe ik niet. Deze club heeft mij enorm goed geholpen en nu kan ik iets terug doen. Dat is ook de reden dat ik nee zei tegen AFC Quick en Amsvorde. Ook Hees vroeg mij en bood zelfs geld, maar dat is voor mij geen drijfveer. Ik wil deze club helpen en dat kan op deze manier."

DRUK BEZIG Op zondag heeft de vereniging net genoeg man om aan competitiewedstrijden te beginnen en daarin leeft het team zich helemaal uit. ,,Als iedereen optimaal gemotiveerd is, hebben we echt wel een goed team. Voor de winterstop stonden we zelfs even op de eerste plaats. Alleen om diverse redenen zit het nu niet mee. Binnen de selectie is er bij sommigen een motivatieprobleem en dat is vervelend. Gelukkig weten we inmiddels zeker dat we boven HVC zijn geƫindigd en dus is ons seizoen eigenlijk al geslaagd."
Volgend seizoen moet alles echter anders worden. De vereniging verruilt de zondag voor de zaterdag en met Femke van Odijk voor de groep moet er een nieuwe frisse wind waaien. ,,Ik kijk er nu al naar uit. Dit seizoen is eigenlijk gewoon al afgelopen en daarom zijn we op de achtergrond al druk bezig met volgend jaar."

Toen Gouwentak hoorde dat Van Odijk voor de groep kwam te staan, keek hij wel even raar op. ,,Dat heb ik haar in ons kennismakingsgesprek ook gezegd. Een vrouwelijke trainer, die ook nog eens jonger is dan ik. Ik wist niet zo goed wat ik daar mee aan moest. Inmiddels heeft zij mij overtuigd en sta ik achter de keuze van de club.

Zij heeft echt voetbalverstand en is wat deze club en onze groep nodig heeft." Bouwen aan een mooie toekomst met KVVA. Het is de reden waarom Gouwentak bij de club is gebleven. Zal het er dan volgend seizoen eindelijk van komen en kan hij op zijn geliefde plek in de voorhoede komen te staan? Als het aan de Alkmaarder ligt wel. ,,Ik sta nu op het middenveld om gaten dicht te lopen. Mouwen opstropen en gaan. Niet mijn favoriete positie, maar hier heeft het team op dit moment het meeste aan mij. Maar, ik heb Van Odijk al gezegd dat ik volgend jaar voorin wil. Hopelijk luistert ze", sluit hij met een lach af.