Jongerenwerker Manon van der Pot (midden) met de meidengroep aan de pooltafel in jongerencentrum Nieuwland. Op zaterdag 18 juni is de open dag.
Jongerenwerker Manon van der Pot (midden) met de meidengroep aan de pooltafel in jongerencentrum Nieuwland. Op zaterdag 18 juni is de open dag. Rob Croes

Jongerencentrum Nieuwland officieel open

17 juni 2022 om 09:00 Activiteiten

AMERSFOORT Wie vóór de uitbraak van corona langs de ruimte aan de Zeldertsedreef 3A wandelde, zag daar kleine peutertjes spelen onder leiding van meestal twee leidsters. Het was een grote zaal waar de kinderen alle kanten op konden, waar hoeken waren gemaakt waarin de peuters van alles konden oefenen en leren. De speelplaats was voorzien van allerlei speelmogelijkheden en er hing een groot doek ter bescherming tegen de zon. Kortom: een ideale plek voor de peuters van de kinderopvang. Helaas moest deze sluiten omdat er te weinig aanmeldingen waren: de zo geschikte ruimte kwam leeg te staan, zonde!

In Nieuwland bestaat ook een andere leeftijdsgroep, waarvoor al jarenlang tevergeefs gezocht werd naar een geschikt onderkomen. Dat zijn de jongeren van onze wijk. Veel vragen ze niet. Het gaat om gezelligheid, warmte, elkaar ontmoeten. Daar zou toch iets op te vinden moeten zijn. De jongeren zochten hun toevlucht in Hoogland, maar vonden daar niet hun eigen maatjes. Dan maar naar het winkelcentrum om samen te zijn, te chillen en het een beetje gezellig te hebben. Dat resulteerde in bezwaren van mensen die daar woonden. Bovendien was dat in de winter wel erg koud. Een oplossing vinden was moeilijk, en zorgde vaak voor teleurstelling.

JEUGDHONK Wie nu langs de ruimte aan de Zeldertsedreef 3A wandelt, ziet daar jongeren rondlopen. Bij mooi weer buiten op het plein om te chillen, elkaar te ontmoeten en leuke activiteiten te organiseren. Binnen bots je al direct tegen een tafeltennistafel, de batjes en het balletje liggen klaar om te beginnen. Iets verderop staat een pooltafel. Daartegenover kom je de bar tegen waar je lekker kunt zitten onder het genot van een drankje en een hapje. Het is dezelfde ruimte, maar zo verschillend ingevuld. En wat is iedereen blij dat er eindelijk iets gevonden is dat geschikt gemaakt kan worden voor jongeren. Zij kunnen daar doen waar ze zo naar verlangen: chillen, ontmoeten, spelen en sporten. Ze vinden er gezelligheid en warmte en elkaar.

UITNODIGING Als ik binnenkom in het centrum tref ik de jongerenwerker Manon aan met drie jonge meiden, Pernille, Lille en Amber. Ze vertellen trots over hun nieuwe onderkomen en willen het graag feestelijk openen. Dat gebeurt op zaterdag 18 juni. Iedereen in de wijk Nieuwland is welkom van jong tot oud. Aan volwassenen willen ze graag laten zien hoe mooi het honk is geworden. Die kunnen een rondleiding krijgen en uitleg over wie de jongeren zijn en waarom het belangrijk is dat ze hier mogen zitten. Voor jongere leeftijden is er een springkussen, want ook voor jongeren van groep 7 en 8 is een plek in het jongerencentrum. Er is een speelautomaat aanwezig voor de wat oudere jeugd. Er zijn kraampjes, waar lekkernijen te krijgen zijn en zelfs een suikerspin ontbreekt niet. Er is een prachtige flyer gemaakt met alle activiteiten erop en de tijden waarop iedereen welkom is, van 12.00 uur tot 16.00 uur. 

DROMEN We praten over andere wensen, nu de meiden de beschikking hebben over zo’n mooi onderkomen. Er komen suggesties zoals de aanschaf van een boksbal en airhockey. Vooral het wedstrijdelement spreekt erg aan. Beweging staat toch wel hoog op het lijstje, vooral in samenwerking met centra in andere wijken. Zo is toevallig die dag een voetbaltoernooi geweest. Later in de week komt er een kickboksworkshop en er is nog veel meer mogelijk. Wel benadrukt Manon dat de activiteiten, wensen en vragen altijd vanuit de jongeren zelf moeten komen. Wat dat betreft is het goed om te horen dat het ook de wens is om wat te betekenen voor andere bewoners in de wijk. Als jonge inwoners van Nieuwland willen ze erbij horen.

Opening jongerencentrum Nieuwland op zaterdag 18 juni van 12.00 uur tot 16.00 uur, Zeldersedreef 3A. Wees welkom!

door Hans Hijne 

Dit artikel wordt aangeboden door Wijknieuws Nieuwland en is door en voor Nieuwlanders geschreven.
Heb jij een leuk verhaal over Nieuwland, stuur een e-mail naar nieuwlandsnieuws@gmail.com.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie