Joop de Keijzer columnist van De Stad Amersfoort, brugwachter en havenmeester.
Joop de Keijzer columnist van De Stad Amersfoort, brugwachter en havenmeester. Rinus van Denderen
Column

De beste wensen voor 2022

5 januari 2022 om 10:15 Column

Vrees weer het ergste als ik op nieuwjaarsdag ‘s middags op de fiets stap om mijn traditionele rondje door de wijk te fietsen om de schade te bekijken op Noordewierweg en omliggende straten. Moet eerlijk zeggen er is schade maar duidelijk minder dan andere jaren. Een groot rood vuurwerktapijt voor de begraafplaats maar het bushokje is intact. Fiets verder. Zie in de Tulpstraat een rookpluim opstijgen uit een metalen vat. Hier en daar een hoopje vuurwerkafval dat door bewoners netjes is klaargelegd voor die kanjers van Eemfors. Onder mijn voorband knarst glas van een kapot bierflesje, omzeil een paar lege achtergelaten vuurwerkboxen.

Helaas is het pleintje voor de Emmaüskerk toch weer een klein oorlogsgebied. Bushokje aan gruzelementen, in de fik gestoken scooter, onderdelen liggen verspreid over straat. Lantaarnpaal geknakt op de grond achtergelaten. Verlichting vernield, zwartgeblakerde houten balken, veel glas en afval. Maar wat uw stukkiesschrijver, begint niet aan dry-januari, een warm gevoel bezorgd zijn buurtbewoners die al uren bezig zijn om het pleintje te ontdoen van glas en zwerfafval. Ariena en Liza zijn volop in de weer met stoffer, blik en bezem om het terreintje weer een beetje toonbaar te maken. Ze krijgen hulp van Milly die op bezoek is bij familie en van plan is om zich in het Soesterkwartier te vestigen. Dan komt Henk van Essen uit de Fuchsiastraat met extra vuilniszakken voor de dames, stort daarna een volle vuilnisbak met vuurwerkafval in de vuilcontainer aan de overkant. Hulde voor deze betrokken wijkbewoners.    

Rij verder, zie links en rechts vuurwerkrestjes in hoopjes bij elkaar geveegd. In de Anemoonstraat wordt de straat netjes schoongespoten. Verderop is het redelijk schoon, bushokjes nog gaaf. Al met al wel schade en rotzooi maar minder dan vorig jaar. Dus geen verhoging van gemeentelijke belastingen of slechts een klein percentage? 

Uw stukkiesschrijver gaat, op advies van de kleinkinderen, 2022 in met skinny jeans of slim jeans want die ouwelullen broeken kunnen echt niet meer, opa! Zitten wel iets te strak in het kruis maar blij met mijn veel jeugdigere uitstraling loop ik als volleerd dressman trots in de huiskamer die moderne broeken te showen. Ga ook in dit nieuwe jaar weer vol inspiratie wekelijks een stukkie voor jullie schrijven want de redactie wil me nog niet kwijt. Als blijk van waardering bracht redactrice Jolanda een ‘kerstpakket’ van Leonidas.

Lieve lezers, wens jullie een creatief, coronavrij, kleurrijk, feestelijk, vredig, schadevrij, muzikaal maar vooral gezond 2022 met veel lange lontjes, korte tenen, een cultuurbooster, een sportbooster, een ‘let op elkaar’ booster, een ‘steun de horeca’ booster, een burgemeestersbooster van zes jaar. Wees lief voor je medemens maar dat moet eigenlijk vanzelfsprekend zijn.
Proost, op een fantastisch onvergetelijk 2022!

Joop de Keijzer  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie