Afbeelding
pixabay

Amersfoort kreeg er duizend inwoners bij in 2021

4 januari 2022 om 09:31 Wonen

AMERSFOORT Nederland telde op 1 december bijna 17,6 miljoen inwoners. Dat zijn er zo’n 116.000 meer dan aan het begin van het jaar. In het overgrote deel van de gemeenten nam het aantal inwoners het afgelopen jaar toe en met name Flevoland kreeg er relatief veel inwoners bij. Dat blijkt uit dinsdag (4 januari) gepubliceerde cijfers van het CBS. 

De bevolkingsgroei lag vorig jaar in lijn met die in eerdere jaren vóór corona, meldt het CBS. In 2020 groeide de bevolking een stuk minder hard omdat de immigratie afnam en er flink meer mensen overleden. Het jaar 2021 telde ongeveer evenveel sterfgevallen, maar er werden ook meer baby’s geboren dan een jaar eerder. Daarnaast nam de immigratie weer toe en emigreerden er wat minder mensen. 

Amersfoort groeide in 2021 met 0,7 procent en dat betekent dat er absoluut 1069 inwoners bij kwamen. De Keistad groeide daarmee van 157.462 inwoners naar 158.531. Dat is in lijn met het grootste deel van de rest van het land, want in ruim acht op de tien gemeenten groeide de bevolking tussen 1 januari en 1 december. Maar in onze ‘regio’ vallen Blaricum op (groei van maar liefst 3,4 procent). Volgens het CBS gaat het hier om een kleine gemeente met relatief groot nieuwbouwproject. Ook Huizen valt op, want die liet zelfs een krimp zien (-0,3 procent). 

(Artikel gaat verder onder de interactieve afbeelding).


In het Noord-Hollandse Beemster groeide de bevolking in deze periode met bijna zes procent het hardst. Ook in de twintig grootste gemeenten was overal sprake van bevolkingsgroei, hoewel het soms maar om kleine percentages gaat. Almere noteerde binnen deze groep gemeenten de grootste groei: 1,4 procent, gevolgd door Amsterdam, Eindhoven en Tilburg. In een klein deel van de gemeente was dus sprake van bevolkingskrimp. In de Brabantse gemeente Cranendonck werd relatief de grootste daling genoteerd: -1,7 procent. Ook in IJsselstein en Valkenburg noteerde het statistiekbureau een daling van één procent of meer.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie