Loeve: ,,Als je het boek uit hebt wil je eigenlijk verder lezen."
Loeve: ,,Als je het boek uit hebt wil je eigenlijk verder lezen." Boekhandel Riemer
Boek van de maand

‘De eenzaamheid spat ervan af’

1 december 2021 om 15:00 Zakelijk

AMERSFOORT Elke maand bespreekt Hans Loeve, bedrijfsleider van Boekhandel Riemer in Amersfoort een boek dat er om verschillende redenen uitspringt. Deze maand: Auke Kok - Flinke jongen


Hans Loeve: ,,We kennen de schrijver al van non-fictie boeken over Holleeder, foute verzetshelden en vooral van (en ophef over vermeende financiële inningen van) Johan Cruijff. Flink Jongen is zijn sterk autobiografische romandebuut.

De hoofdpersoon van het boek is Hidde, die opgroeit in een christelijk gezin. Het is een schitterend toneelstuk als vader en moeder met drie kinderen ter kerke gaan. Hun leuke gezin moet dan omgeturnd worden naar een familie waarop niets aan te merken is. Hidde (lees: Auke) en Marieke spelen het spelletje mee. Maar broer Thijs is recalcitrant. Hij weet dat hij zijn jas dicht moet doen. En hij weet dat hij geen peuken mag oprapen. Maar in alles doet hij zijn eigen zin met het gevolg dat hij veel slaag krijgt van zijn vader. Het wordt schrijnend als vader als bestuurder van de auto uithaalt naar achteren en de onschuldige Marieke vol in het gezicht raakt. Het is niet zozeer het christelijke als wel het streng autoritaire van zijn vader dat medelijden doet opwekken voor dit gezin. Hij terroriseert zijn gezin tot op het bot. Zijn moeder vlucht in de drank en Hidde in de sport.”

SPORT EN EENZAAMHEID ,,Als zijn vader en moeder ruzie maken, ziet hij in zijn hoofd een voetbalwedstrijd, ziet hij zichzelf scoren. Of hij telt de uren af dat hij naar de sportprogramma’s op de radio kan luisteren. Hij kopieert de taal van de commentatoren om indruk te maken op zijn lagere school vriendjes. Het mooist beschreven gedeelte van het boek is als Hidde met zijn voetbalteam het schoolvoetbaltoernooi wint en zijn beide ouders schitteren door afwezigheid. Hij zegt het niet met zoveel woorden maar door de manier van vertellen schreeuwt de eenzaamheid van de bladzijdes af. Er wordt na de wedstrijd een foto gemaakt met Hidde aan de zijkant van de groepsfoto, bijna afwezig in de camera starend. Zo symbolisch. En vanzelfsprekend prijkend op de voorkant het boek: het kenmerkt de verdrietige rode draad van zijn jonge leven.”

LEZING OP 20 JANUARI ,,Als je het boek uit hebt wil je eigenlijk verder lezen. Hoe zijn zijn ouders gestorven? Had hij toen een redelijke verstandhouding met ze? Hoe is hij er zelf, na zo’n jeugd, bovenop gekomen? Mede door dit soort vragen heb ik Auke uitgenodigd om bij ons in de winkel te komen. Dat zal, ijs en corona dienende, plaatsvinden op 20 januari, in onze winkel. Aanmeldingen voor deze avond: graag via onze website. En: het boek is vanzelfsprekend dan of nu te koop.”

Hoe dit boek te bestellen?
Een digitale versie van deze tip is te vinden op: www.boekhandelriemer.nl. Daar staan ook andere tips. ,,De bestelling komen we in de hele regio thuisbrengen. U bent van harte welkom in onze karakteristieke winkel.”
Boekhandel Riemer, Emiclaerhof 18, 3823 EM Amersfoort, 033 - 4560804, e-mail: amersfoort@boekhandelriemer.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie