Afbeelding
Steven Walstra

Dierenambulance komt op bezoek bij Nieuwe Eemland: ‘We willen van elkaar leren’

22 november 2021 om 09:32 Dieren

AMERSFOORT ,,We kunnen en willen veel van elkaar leren, dat is zeker.” Steven Walstra is biologiedocent op het Nieuwe Eemland en is van plan de dierenambulance op zijn Amersfoortse school te laten komen. Hij ging in gesprek met vriendin Suzanne van de Kooij die bij genoemde ambulance werkt en de koe werd bij de horens gevat. ,,We kijken met zijn allen uit naar 22 december.”

Jurre Jochemsen

Op die dag is namelijk gepland dat Van de Kooij en co een gastles verzorgen over de dierenambulance. Walstra: ,,Er wordt die dag verteld wat een dierenambulance allemaal doet. Er komen hopelijk mooie anekdotes voorbij.” Dat wordt beaamd door Van de Kooij. ,,’Wat doen we allemaal als medewerkers bij de dierenambulance’, ‘wat is onze rol’, ‘hoe bereik je de ambulance’, dat komt allemaal aan de orde. Steven is een goede vriend van mij en we gingen in gesprek over zijn plan. We besloten de handschoen op te pakken en een datum te prikken. Het is in onze ogen goed dat kinderen weten wat we allemaal doen.” 

Walstra: ,,Het moet een bijzonder interessante maatschappelijke les worden. Natuurlijk moest ons beider idee even landen bij de school en de ambulance en dat is dus goed gelukt.” Van de Kooij: ,,Heel veel mensen zien bijvoorbeeld een kat op de snelweg liggen en vragen zich dan af wat er gebeurt. Nou, dan komen wij dus in actie. Gevaarlijk werk natuurlijk, maar we werken bij dit soort incidenten prima samen met Rijkswaterstaat. En ja, we zijn er natuurlijk voor allerlei dieren, zoals egels, vooral in deze tijd uiteraard. Verder zorgen we bijvoorbeeld voor kleine vogeltjes.” 

TIPS Er worden bij de gastles onder meer ook tips gegeven over wanneer er contact met de dierenambulance moet worden opgenomen. Van de Kooij: ,,Verder geven we adviezen over wat mensen zelf kunnen doen voordat ze ons inschakelen.” Dan komt opnieuw de kat om de hoek kijken. ,,Kinderen en mensen in het algemeen houden van vogels en ook van katten, maar sommigen vergeten een kattenbelletje om te doen. Bewustwording, daar gaat het ook om tijdens de gastles én ook bij ons werk.” 

De dierenambulance drijft onder meer op vrijwilligers en staat ook open voor nieuwelingen. Van de Kooij: ,,Maar we zijn er niet om zieltjes te winnen hoor, onze vrijwilligers moeten namelijk 18-plus zijn en een rijbewijs hebben.” Walstra sluit af: ,,Het mes snijdt aan twee kanten want de leerlingen leren en de dierenambulance krijgt exposure. Dubbele winst dus!”

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie