Afbeelding
Archief BDU Media

Deze jaarwisseling wordt weer anders, maar opnieuw zonder rotjes

14 november 2021 om 09:43 Evenementen

AMERSFOORT Ook dit jaar zijn de vuurwerkregels weer anders dan we gewend zijn uit het verleden. Door het coronavirus was de werkdruk in ziekenhuizen en bij hulpverleners erg hoog vorig jaar en daarom besloot het kabinet dat tijdens de jaarwisseling 2020-2021 helemaal geen vuurwerk verkocht en afgestoken mocht worden.

Het is dus niet ondenkbaar dat een soortgelijke maatregel ook dit jaar nog wordt ingevoerd, nu de besmettingen in rap tempo weer oplopen, maar voorlopig mag deze jaarwisseling wel weer wat vuurwerk afgestoken worden. Vuurwerk uit de categorie F3 blijft echter verboden voor consumenten. Het gaat hier om knalvuurwerk, knalstrengen, vuurpijlen en enkelschotsbuizen (single shots). Vuurwerkverkopers mogen deze producten niet meer op voorraad hebben.
Ook de gemeente Amersfoort is benieuwd wat het effect van het F3 vuurwerkverbod is bij een ‘gewone’ jaarwisseling, leert navraag. ,,Dit jaar is de situatie anders dan vorig jaar maar ook dan die van de jaren ervoor.”

Vuurwerk uit de categorieën, F1 en F2 mag wel verhandeld en afgestoken worden. Hier gaat het om sterretjes, knalerwten en Bengaalse lucifers (F1) of vuurwerk met weinig gevaar en een laag geluidsniveau, bestemd voor buitenshuis in een afgebakende plaats vanaf 16 jaar (F2). Deze categorieën zijn doorgaans op de verpakking terug te vinden.
F4 vuurwerk is de categorie die veel gevaar oplevert en uitsluitend bestemd is voor professioneel gebruik.

De legale afsteektijden zijn in 2014 al beperkt. Dit mocht daarvoor vanaf 10.00 uur op de 31 december, maar nu nog maar van 18.00 uur ‘s avonds tot 2.00 uur ‘s nachts. In Amersfoort mag de liefhebber dan overal vuurwerk afsteken. Behalve in de (mogelijk) nog nader aan te wijzen vuurwerkvrije zones.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie