Loeve: ,,Zijn derde roman heeft alle Knausgard- ingrediënten: humor, grillige karakters, natuur, spanning, absurde gebeurtenissen en onnavolgbare verhaallijnen met cliffhangers."
Loeve: ,,Zijn derde roman heeft alle Knausgard- ingrediënten: humor, grillige karakters, natuur, spanning, absurde gebeurtenissen en onnavolgbare verhaallijnen met cliffhangers." Boekhandel Riemer
Boek van de Maand

De Noorse meesterverteller Knausgard

5 november 2021 om 08:30 Zakelijk

AMERSFOORT Elke maand bespreekt Hans Loeve, bedrijfsleider van Boekhandel Riemer in Amersfoort een boek dat er om verschillende redenen uitspringt. Deze maand: Karl Ove Knausgard - De Morgenster. 

Hans Loeve: ,,Het is zeventien jaar geleden dat zijn laatste roman uitkwam. Zijn eerst roman kwam vorig jaar pas in vertaling uit, 23 jaar na uitgifte. Zijn derde roman heeft alle Knausgard- ingrediënten: humor, grillige karakters, natuur, spanning, absurde gebeurtenissen en onnavolgbare verhaallijnen met cliffhangers. Maar bovenal is de Noorse auteur een meesterverteller. Hij trekt je met zijn gedetailleerde, nuchtere observering subtiel het verhaal in.

De ‘De Morgenster’ kan zowel verwijzen naar de Duivel (Lucifer) als Jezus Christus. De tien (!) hoofdpersonen hebben steeds een eigen hoofdstuk met hun naam en zien allemaal de Ster. Een fenomeen, waar iedereen naar staat te kijken en waar iedereen zijn of haar mening over heeft. Ze doen er echter niet veel mee, want ze zijn druk met hun eigen leven. Jostein bijvoorbeeld. Hij is journalist en heeft ontdekt dat van vier vermiste jongens uit de stad er drie dood zijn gevonden en hij heeft ze gezien en heeft een enorme primeur. De dader is onbekend (al lopen er in het boek genoeg gegadigden rond). Overigens krijg je door de laffe manier waarop hij zijn vrouw bedriegt en zoon verwaarloost, een hekel aan Jostein. Zijn vrouw Turid is ook een hoofdpersoon. Het is spannend als hun zoon in het ziekenhuis terechtkomt en je in hun eigen hoofdstuk leest hoe ze dit meemaken. Vooral de twintig bladzijden tellende droom van Jostein is hilarisch en mysterieus.”

Knausgard speelt in zijn boeken altijd met het bovennatuurlijke

(ON)GELOOF ,,Knausgard speelt in zijn boeken altijd met het bovennatuurlijke. Hij kent de bijbel (heeft zelfs meegewerkt aan de Noorse bijbelvertaling) en met zijn boek ‘Engelen vallen langzaam’ vertelt hij op zijn manier het verhaal van Noach. Een van de hoofdpersonen uit De Morgenster is Katherine, een dominee, die twijfelt aan haar zekerheden en hunkert naar vrijheid. Ze komt terug van een congres maar wil niet naar huis en gaat een paar straten van haar huis vandaan naar een hotel. Een andere hoofdpersoon ziet haar in het hotel als ze net om een zwangerschapstest heeft gevraagd. Dat is Knausgard ten voeten uit. Hij laat mensen samenkomen op onheilspellende en spannende momenten en je zit op het puntje van je stoel: wat gaat dit worden?

Na zeshonderd bladzijden is nog niet duidelijk waar het allemaal heen gaat. Het wordt duidelijk als een duistere figuur Frank ten tonele verschijnt en Jostein De Ster ziet stralen en hij op de laatste bladzijde (’toevallig’ bladzijde 666) zegt: ,,Ik weet wat dat betekent. Dat betekent dat het begonnen is.”

Hoe dit boek te bestellen?
,,Een digitale versie van deze tip is te vinden op: www.boekhandelriemer.nl. Daar staan ook andere tips. De bestelling komen we in de hele regio thuisbrengen. U bent van harte welkom in onze karakteristieke winkel. We zijn weer volop open en dus in bedrijf.” 

Boekhandel Riemer, Emiclaerhof 18, 3823 EM Amersfoort, 033 - 4560804, e-mail: amersfoort@boekhandelriemer.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie