Aimad Ezanagui (rechts) en Kavish Jhorai (links) knappen de ruimte op waar het jongerencentrum op 25 november geopend wordt.
Aimad Ezanagui (rechts) en Kavish Jhorai (links) knappen de ruimte op waar het jongerencentrum op 25 november geopend wordt. rob croes

‘Eindelijk eigen plek voor jongeren in Nieuwland’

6 november 2021 om 15:00 Maatschappelijk

AMERSFOORT Nieuwland krijgt weer een plek voor jongeren waar zij elkaar kunnen ontmoeten en gezelligheid kunnen vinden. Lang heeft Nieuwland dat niet gehad, wat eigenlijk wel bijzonder is, aangezien het één van de wijken is in Amersfoort waar de meeste jongeren wonen. Jongeren uit Nieuwland hebben gepleit voor een ontmoetingsplek. Zij hebben zelf ideeën en wensen aangedragen en zijn hierbij ondersteund door Kavish Jhorai en Aimad Ezanagui, jongerenwerkers van Indebuurt033. Het doel van het jongerencentrum is een gezellige omgeving waar jongeren zichzelf kunnen zijn en zichzelf kunnen ontplooien.  

 
,,We hebben al wat dingen vaststaan, die in het jongerencentrum komen”, vertelt Jhorai. ,,En in de loop van de tijd zullen jongeren aangeven waar zij nog meer behoefte aan hebben. Dan helpen wij hen om dat zelf te realiseren, of we doen het samen.”

ACTIVITEITEN De activiteiten die nu al worden opgezet voor het jongerencentrum zijn een muziekstudio en een PlayStation. ,,Het moet echt een soort woonkamergevoel krijgen, een thuis voor Nieuwlandse jongeren. Het project voor de muziekstudio is ook echt op aanvraag van de jongeren in werking gezet. Wij willen ook dat jongeren de ruimte krijgen om hun talenten te ontdekken en ontwikkelen”, legt Jhorai uit. ,,Daarvoor maken we een weekprogramma met verschillende activiteiten voor verschillende leeftijdsgroepen. Zo zorgen we als jongerenwerkers er samen met de initiatiefnemers voor dat het een veilige ontmoetingsplek is, voor álle jongeren, maar dus niet allemaal tegelijk.”

AANLOOP NAAR OPENING Er werd al veel langer gesproken over een ontmoetingsplek voor jongeren in Nieuwland. Ook twee jaar geleden gaven jongeren bij Jhorai aan hier behoefte aan te hebben. Toen ging het nog om een ontmoetingsplek buiten. Hier bleek geen eenvoudige oplossing voor te zijn in het centrum van de wijk, tot grote teleurstelling van de jongeren. Toen ontstond het idee voor een ontmoetingsplek binnen. Naar aanleiding van het nieuwe idee schreven de jongerenwerker en de buurtnetwerker van Indebuurt033 een nieuw voorstel en mochten om de tafel gaan met de gemeente. Zij erkende de noodzaak van een ontmoetingsplek voor Nieuwlandse jongeren. Ook andere bewoners waren het hier mee eens. Na veel overleg en een beschikbare locatie was er groen licht. Jongerenwerkers konden samen met de jongeren aan de slag met het opbouwen van de ruimte.

Gesprekken over moeilijkere onderwerpen komen meestal pas na enige tijd

MONITOREN ,,Bij het jongerencentrum kunnen de jongerenwerkers, waaronder ik, in contact zijn met de jongeren en kijken hoe het met ze gaat”, vertelt Ezanagui. Nieuwlandse jongeren kunnen bij een jongerenwerker komen om een gezellig praatje te maken, maar ook om problemen aan te kaarten die ze misschien thuis niet kunnen bespreken. ,,Die gesprekken over moeilijkere onderwerpen komen meestal pas na enige tijd. Jongeren vertrouwen je niet zomaar en hebben echt de tijd nodig om je te leren kennen”, vertelt Jhorai. ,,Hoe langer een jongerencentrum er is, hoe meer verhalen op tafel komen, weten we uit ervaring. Zo kunnen we ook hier gaan kijken wat er omgaat bij de jongeren in Nieuwland en wat de problemen zijn die zich in de wijk afspelen. Van daaruit bieden we wat er nodig is voor jongeren qua ondersteuning en begeleiding.”

JONGERENINITIATIEF ,,Het is wel bijzonder hoor, want dit initiatief is echt gekomen vanuit de jongeren”, vertelt Ezanagui. ,,De jongeren kwamen met het idee voor een plek om samen te komen en wij hebben echt alleen maar ondersteund en geholpen waar wij konden.” Het wijkcentrum is door en voor jongeren, de jongeren helpen ook mee met het renoveren en opbouwen van het centrum.

De jongerenwerkers zijn trots dat het is gelukt en hebben zin in de opening op 25 november. Vanaf de opening zal het jongerencentrum Nieuwland gratis toegankelijk zijn voor jongeren in Nieuwland. Als straks Kavish Jhorai volledig in Vathorst gaat werken, staat Aimad Ezanagui helemaal klaar om de jongeren uit Nieuwland te verwelkomen in het nieuwe jongerencentrum op locatie Zeldertsedreef 3a, naast sporthal Nieuwland.

door Meike Engels

Dit artikel wordt aangeboden door Communicatiewerkgroep Nieuwland. 


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie