Hans Loeve van Boekhandel Riemer bespreekt iedere maand een boek.
Hans Loeve van Boekhandel Riemer bespreekt iedere maand een boek. Boekhandel Riemer
Boek van de maand

‘Biografie in de krachtige ik-vorm’

10 oktober 2021 om 11:30 Zakelijk

AMERSFOORT Iedere maand bespreekt Hans Loeve van Boekhandel Riemer een boek. Deze maand: Honderd Wonderen - Zuzana Ruzickova / Wendy Holden.  
Loeve: ,,In 2017 interviewde Wendy Holden de negentigjarige wereldberoemde klavecimbelist Zuzana Ruzickova. De muzikante overleed twee weken na het interview en Holden werd voor de uitdaging gesteld om een biografie te gaan schrijven. Ze kiest voor de ik-vorm van Ruzickova zelf. Resultaat is dit boek.”

,,De ellende in de concentratiekampen is niet nieuw, maar de combinatie van de Tsjechische politieke geschiedenis in combinatie met de drijfveren van een gedreven muzikante is weer een heel andere invalshoek. Daarnaast: zolang we als mensheid nog steeds niet geleerd hebben dat we genocide elkaar nooit aan mogen doen, kunnen dit soort verhalen nooit te veel worden verteld.”

HONDERD WONDEREN ,,Na een paar minuten zit je volledig in het hoofd van de muzikante. Ze schakelt steeds van het heden naar het verleden. Indringend vertelt ze over haar schuldgevoel: waarom wordt zij gered? Waar heeft ze dat aan verdiend? Ze lost haar schuldgevoel af na de oorlog als ze haar muziek achterlaat voor de wereld. Onder meer is van haar nog een 20-cd box leverbaar (ook op Spotfiy te beluisteren) met prachtige klavecimbel muziek van Bach. Met name de muziek van Bach speelt in haar leven een uitermate belangrijke rol: als ze op transport gaat neemt ze een stukje bladmuziek mee en in haarhoofd speelt ze de muziek af alsof ze zeggen wil: ‘Alles pak je me af, maar het mooiste zit in mijn hoofd en blijft altijd bij me. Wat er ook gebeurt’.”

DE OORLOG UIT DE MENS ,,Je denk gemakkelijk: ze heeft de vijf jaar overleefd en kan nu weer gaan bouwen. Sowieso heeft ze last van nachtmerries en zorgen de oorlogstrauma’s ervoor dat ze oorlog houdt in haar hoofd. Maar er komt nog meer bij: ze is weliswaar verlost van de Nazi’s, maar in Tsjechië zijn de communisten aan de macht en als je na de oorlog geen lid wordt van de partij (en wat Ruzickova pertinent niet wil!), kom je in een hel van onvrijheid terecht. Ze heeft een hechte relatie met Viktor, die haar in alles steunt en helpt, maar het dramatische leven wordt er niet minder om. En als dan eindelijk de val van het communisme daar is, blijkt het antisemitisme nog hevig aanwezig te zijn. Als de 66-jarige Zuzanna een concert wil geven, staat op de deur van de concertzaal geplakt: ‘Je hoeft niet te komen, wij hebben alle kaartjes opgekocht’. Was getekend een fascistische beweging.”

Hoe dit boek te bestellen?
Een digitale versie van deze tip is te vinden op: www.boekhandelriemer.nl. Daar staan ook andere tips. U bent van harte welkom in onze karakteristieke winkel. We zijn weer volop open en in bedrijf. Boekhandel Riemer, Emiclaerhof 18, 3823 EM Amersfoort, 033 - 4560804, e-mail: amersfoort@boekhandelriemer.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie