,,Veel stellen die gaan samenwonen, leven op een roze wolk en denken niet verder na over de gevolgen en de zaken die je met elkaar zou kunnen en/of moeten regelen."
,,Veel stellen die gaan samenwonen, leven op een roze wolk en denken niet verder na over de gevolgen en de zaken die je met elkaar zou kunnen en/of moeten regelen." BBD Notarissen
De Specialist

‘Samenwoners, regel je zaken!’

2 oktober 2021 om 11:00 Zakelijk

Veel mensen gaan ‘gewoon’ samenwonen zonder stil te staan bij de juridische gevolgen. Dit kan vervelende gevolgen geven bij levensgebeurtenissen zoals overlijden, uit elkaar gaan, pensionering en ziekenhuisopname. Notaris Guido van der Brug vertelt hier meer over. 

,,Veel stellen die gaan samenwonen, leven op een roze wolk en denken, behalve het doorgeven van het adres bij de gemeente, niet verder na over de gevolgen en de zaken die je met elkaar zou kunnen en/of moeten regelen. Het valt ook niet mee. Je bent meestal jong en dan moeten er zaken officieel worden vastgelegd en geregeld voor vervelende situaties. Wat als je uit elkaar gaat? Of als één van de twee overlijdt?”

PRAKTISCHE ZAKEN ,,De notaris kan hierbij helpen. Met name voor stellen die een huis kopen, is het verstandig om langs een notaris te gaan om een samenlevingscontract op te stellen. Hierin kun je allerlei praktische zaken regelen. Je kunt laten vastleggen wie bijvoorbeeld de rekeningen betaalt of van wie de dure televisie is. Maar een samenlevingscontract doet meer. Het zorgt ook voor financiële en juridische zekerheid bijvoorbeeld als één van de twee partners overlijdt. Je kunt dan regelen dat de overblijvende alleen eigenaar wordt van de woning. En als er kinderen komen is een samenlevingscontract alleen niet meer genoeg. Er is dan aanvullend een testament nodig. Ook bij een scheiding kan een samenlevingscontract van belang zijn, bijvoorbeeld omdat je hebt vastgelegd dat jij meer eigen geld in de woning hebt gestopt, zodat jij bij uit elkaar gaan dat eigen geld terug krijgt.” 

Ook als je samen huurt is een samenlevingscontract nuttig

SAMENLEVINGSCONTRACT BIJ HUUR ,,Maar ook als je samen huurt is een samenlevingscontract nuttig. Zo kun je dan elkaar aanwijzen als degene die je pensioen krijgt als een partner plotseling komt te overlijden. En op een lijst bij het contract kun je vermelden welke spullen van jou zijn in jullie huis. Zo is dat maar duidelijk en kan daar bij uit elkaar gaan geen ruzie over ontstaan. Ook kun je in een samenlevingscontract elkaar een medische volmacht geven waarmee je in medische situatie een officiële positie krijgt. Een situatie waar je dat zou kunnen merken dat is voor het geval je partner in het ziekenhuis wordt opgenomen. Indien je partner niet bij bewustzijn is en jij dan informatie van het ziekenhuis zou willen krijgen of er moet een beslissing worden genomen, dan zou je te horen kunnen krijgen dat het ziekenhuis dat niet mag omdat je geen familie bent! Met een medische volmacht kun je dat regelen.”

GRATIS LEZING ,,Er zijn bij samenwonen veel zaken te regelen die je wel belangrijk vindt, maar waar je vaak geen weet van hebt. In een gratis lezing in de Bergkerk op dinsdagavond 5 oktober van 20.00 tot 22.00 uur - vertel ik meer over het samenlevingscontract en het testament.

Aanmelden kan via onze website of door te bellen. Je bent van harte welkom.”

Mr. Guido van der Brug
Bolscher Brug Deijl Notarissen
www.bbdnotarissen.nl
033-4670700
Amersfoort

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie