De KunstKijkRoute illustreert de veelzijdigheid van de Amersfoortse kunstenaars.
De KunstKijkRoute illustreert de veelzijdigheid van de Amersfoortse kunstenaars. Rinus van Denderen

KunstKijkRoute weer van start

29 september 2021 om 14:15 Kunst

AMERSFOORT Terug van weggeweest na alle coronamaatregelen: de KunstKijkRoute in Amersfoort. Vijftig kunstenaars uit Amersfoort en omstreken exposeren hun werk. Dat doen ze in hun atelier in het centrum of op gastlocaties in de binnenstad. Zo zijn er altijd legio expositieplaatsen op loopafstand. Perfect te combineren met een bezoekje aan het gezellige Amersfoortse centrum.

Al 26 jaar openen Amersfoortse kunstenaars op speciale zondagen de deur van hun atelier in het kader van de KunstKijkRoute. Ook galeries en musea doen hieraan mee. Tijdens de covid-crisis moest de KunstKijkRoute worden opgeschort. Nu de maatregelen zijn versoepeld, gaan de deuren weer open: op zondag 17 oktober en zondag 21 november. Tussen twaalf en vijf uur in de middag zijn kunstliefhebbers en geïnteresseerden weer welkom.

ARTISTIEK EN VEELZIJDIG De KunstKijkRoute illustreert de veelzijdigheid en het hoge artistieke niveau van de Amersfoortse kunstenaars. De een schildert hyperrealistisch, de ander figuratief, en een derde abstract. Er is zowel glad en fijn, als ruw en ongepolijst beeldhouwwerk. Er wordt gewerkt met textiel en hout, met metaal en ander materialen. Vaak ook met combinaties van materialen. Ook worden er allerlei technieken toegepast, van ambachtelijke vaardigheden tot geavanceerde, vaak zelf ontwikkelde technieken. Het resultaat is een verassende reeks kleine en grotere schilderijen, beelden en objecten.

De KunstKijkRoute ontstond een kleine dertig jaar geleden op initiatief van twee Amersfoortse kunstenaars Wilma Luigjes en Hens Huurdeman

KUNST EN KUNSTENAAR Het bijzondere van de KunstKijkRoute is dat de bezoeker niet alleen kunstwerken ziet, maar ook de kunstenaar kan spreken. En kan horen wat hem of haar drijft, wat hij of zij uit wil drukken. Maar ook waarom gekozen is voor deze kunstvorm, voor dit materiaal of de techniek, voor deze benadering of werkwijze. Dat levert vaak boeiende gesprekjes op. Alleen al daarom is de KunstKijkRoute ook voor kinderen uitermate geschikt.

SIMPEL IDEE De KunstKijkRoute ontstond een kleine dertig jaar geleden op initiatief van twee Amersfoortse kunstenaars Wilma Luigjes en Hens Huurdeman. Het idee is simpel: om de paar maanden stellen kunstenaars op een zondagmiddag hun atelier in de binnenstad open. Ze liggen allemaal bij elkaar in de buurt, dus kunstliefhebbers wandelen op hun gemak van het ene atelier naar het andere. En zo is de KunstKijkRoute geboren. In januari 1995 ging de eerste KunstKijkRoute van start. Het is meteen een succes, ateliers trekken tachtig tot honderd bezoekers per zondagmiddag. Al snel sluiten musea en galeries aan. Ook stellen particulieren en bedrijven hun locaties beschikbaar voor kunstenaars die niet in de binnenstad werken. De KunstKijkRoute is een succes; de formule is inmiddels overgenomen in tientallen andere steden. Maar de Amersfoortse is de eerste. En, zo zeggen velen, de beste. 

KunstKijkRoute Amersfoort
Zondag 17 oktober van 12.00 tot 17.00 uur en zondag 21 november van 12.00 tot 17.00 uur.
Kijk voor de adressen en voor meer informatie op: www. kunstkijkroute.nl.
Gratis toegang.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie