De Amersfoortse asielzoekers Layan en Karam.
De Amersfoortse asielzoekers Layan en Karam. Actiegroep 'Layan en Karam blijven hier!'

Hoop voor asielkinderen Layan en Karam

21 september 2021 om 19:57 Politiek

AMERSFOORT Er is hoop voor de jonge asielzoekers Layan (13) en Karam (12); dit liet burgemeester Lucas Bolsius weten bij de vergadering van de gemeenteraad. De kinderen worden voorlopig niet het land uitgezet, aangezien de procedure nog loopt. Terwijl die gaande is, kan een burgemeester geen verzoek indienen of de minister misschien gebruik kan maken van zijn ‘discretionaire bevoegdheid’, ofwel de mogelijkheid om in dit ‘schrijnende geval’ een uitzondering te maken.

Jeroen de Valk 

Bolsius wekte de indruk dat hij, mocht een afwijzing volgen na de procedure, zich waarschijnlijk tot Den Haag zal wenden. Hij benadrukte de ziekte van het meisje Layan, dat lijdt aan een zeldzame ziekte: osteogenesis imperfecta. Deze aangeboren kwaal leidt tot een groeiachterstand, broze botten en invaliditeit. Ze wordt tegenwoordig goed opvangen in het Wilhelmina Kinderziekenhuis, waar ze aanzienlijk is opgeknapt. Ook memoreerde hij dat de kinderen - met hun moeder - sinds 2016 in het Amersfoort asielzoekerscentrum verblijven. Ze zijn volledig ingeburgerd: spreken de taal, gaan naar school en hebben hier hun vriendjes en sportclubs.

‘LAND DAT ZE NIET KENNEN’ Maar belangrijker nog vond Bolsius waarschijnlijk dat de kinderen weliswaar een Marokkaans paspoort hebben, maar nooit in dat land zijn geweest. De familie van hun moeder komt er vandaan. Het zijn Syrische oorlogsvluchtelingen. Ze moeten dus, zoals eerder in deze kolommen werd vastgesteld, ‘terug naar een land dat ze niet kennen’. En waar Layan vrijwel zeker niet zo goed zal worden opgevangen.

Bolsius benadrukte dat deze twee kinderen niet de enigen zijn met wie hij te maken heeft. Het Amersfoortse azc is een centrum voor vluchtelingen die officieel geen kans maken op een verblijfsvergunning. ,,Hier wonen nu tachtig kinderen die óók zijn ingeburgerd in de Amersfoortse maatschappij.’’

Bolsius liet dit weten in antwoord op vragen van de PvdA. De indieners van de vragen verwezen naar een protestactie in Den Haag van de kinderen, hun vriendjes en deskundigen. Daarbij hield Sinan Can, oorlogsjournalist en documentairemaker, een vlammend pleidooi.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie