Tijdens de lockdownperiode daagde Museum Flehite inwoners van Amersfoort uit om hun eigen uitzicht vast te leggen in een kunstwerk.
Tijdens de lockdownperiode daagde Museum Flehite inwoners van Amersfoort uit om hun eigen uitzicht vast te leggen in een kunstwerk. Hugo Bruinekreeft

‘Amersfoort uit je raam’ in Flehite

2 oktober 2021 om 09:30 Kunst

AMERSFOORT De collectie van Museum Flehite bevat veel fraaie stadsgezichten. Maar hoe ziet de stad er nu uit, vanuit het raam van Amersfoorters? Tentoonstelling ‘Amersfoort uit je raam’ toont ons een mooie verscheidenheid aan uitzichten.

Tijdens de lockdownperiode afgelopen winter, waarin iedereen in Nederland noodgedwongen veel thuiszat, daagde Museum Flehite inwoners van Amersfoort uit om hun eigen uitzicht vast te leggen in een kunstwerk. Dat leverde ruim 140 reacties op. Foto’s, schilderijen, etsen, objecten, knipsels, lino’s, tekeningen; een breed scala aan creatieve weergaven van Amersfoortse uitzichten stroomden binnen bij het museum. Alle inzendingen werden geplaatst op de website www.museumflehite.nl.

JONG TOT OUD De inzendingen kwamen uit alle wijken van Amersfoort. En van jong tot oud deden enthousiast mee: de jongste deelnemer is vijf jaar, de oudste negentig. Verrassend is ook de grote variëteit in materiaalgebruik, technieken en stijlen. Van heel realistisch tot meer abstract. En van een heel druk uitzicht tot een rustig of zelfs saai stadsgezicht. Uitzicht vanaf hoogbouw of vanaf de begane grond, bij ochtendlicht of sterrennacht, etc. De enige voorwaarde was dat het raam, van waaruit je kijkt, ook werd weergegeven, zodat er een binnen-buitenrelatie ontstaat.

HOUTSKOOL EN TEXTIEL Fabian Hoekstra bijvoorbeeld, tekende zijn uitzicht op het centraal station van Amersfoort met houtskool en Theo Geurtsen schilderde de Aegtenkapel in olieverf. Marga Lagrand maakte een werkstuk van textiel en Elise van Schaik leverde een ets in. Bijzonder zijn ook de geglazuurde tegels die de cliënten en begeleiders van dagbesteding De Elleboog maakten. Een jury uit alle geledingen van het museum (van directeur tot schoonmaakster) selecteerde de interessantste werken voor de tentoonstelling.

TOPSTUKKEN De tentoonstelling ‘Amersfoort uit je raam’ sluit thematisch bovendien aan op de collectie van Museum Flehite. De keistad is door de jaren heen op allerlei manieren verbeeld door uiteenlopende kunstenaars. Veel stadsgezichten zijn gemaakt in de buitenlucht op bekende plekken in Amersfoort. Regelmatig zijn deze stadsgezichten voor iedereen te bewonderen in het museum. Momenteel in ‘Topstukken uit de collectie’, te zien tot en met 21 november. De beroemde schilder-bouwmeester Jacob van Campen onderwees in de 17e eeuw op zijn Amersfoortse buitenverblijf Randenbroek een groep jonge getalenteerde schilders, waaronder Matthias Withoos (1627-1703). Deze gaf op zijn beurt les aan de later wereldberoemde stadsgezicht-schilder Caspar van Wittel. De werken van deze meesters, waaronder ook Amersfoortse stadsgezichten, zijn nu samengebracht in deze presentatie. Een parallel naar hedendaagse kunst wordt getrokken naar het werk van Uwe Poth, Hans Wilschut en Stefan Bleekrode die zich op hun beurt weer lieten inspireren door Caspar van Wittel.   

De tentoonstelling ‘Amersfoort uit je raam’ is tot en met 21 november te zien in Museum Flehite.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie