De tiende editie van Marathon Amersfoort is op 17 oktober.
De tiende editie van Marathon Amersfoort is op 17 oktober. Peter Putters

Tiende editie Marathon Amersfoort; ‘Het idee was toen dit doen we maar één keer’

21 september 2021 om 09:00 Evenementen

AMERSFOORT Nog een kleine vier weken en dat is het zover; de Marathon Amersfoort vindt dan eindelijk doorgang op zondag 17 oktober. Vorig jaar moest de tiende editie worden geannuleerd en dit jaar is door de organisatie voor het najaar gekozen in plaats van juni.

De belangstelling is er niet minder om, zegt ‘racedirector’ Mik Borsten. ,,Als ik kijk naar de inschrijvingen vallen mij twee dingen op. In de eerste plaats zal het aantal deelnemers nagenoeg op hetzelfde aantal uitkomen als in 2019, zo’n vijfduizend. Dat is best bijzonder, want ik hoorde dat de inschrijvingen bij een aantal andere grote hardloopevenementen nogal mager zijn. Wat ook opvalt is het aantal buitenlandse deelnemers een stuk minder is. Hadden we in 2019 nog hardlopers uit 43 landen aan de start, dit jaar zijn maar negen landen vertegenwoordigd. Ongetwijfeld een gevolg van de corona pandemie.”

SPECIALE AANDACHT JEUGD Tijdens de viering van Amersfoort 750 jaar stadsrechten in 2009 organiseerde Mik Borsten onder leiding van de bekende Amersfoortse arts Jacob du Boeuff de eerste editie van de marathon. ,,De boodschap was toen; we doen dit maar één keer. Het resultaat was dat er maar liefst tienduizend hardlopers deelnamen! De Stadsring mocht worden afgesloten voor alle verkeer, burgemeester Albertine van Vliet rende de 5 kilometer, we bedachten een parcours dwars door de dierentuin en het station, defensie en gemeente werkten volop mee. We kregen daarna zo veel verzoeken om de marathon jaarlijks te organiseren, dat we in 2012 besloten de Stichting Marathon Amersfoort op te richten. Ben Stoelinga was gedurende die eerste jaren onze voorzitter. Het was vooral zijn idee om speciale aandacht aan de jeugd te geven. Zo zijn de MiniMarathons en de 5K Schoolchallenge in het programma gekomen.”

 Iedereen wil samen sporten, wij gaan er een mooie sportieve dag van maken

SAMEN SPORTEN Met de jaren 2010, 2011 en 2020 als onderbreking, is het zondag 17 oktober dan eindelijk zover en kan de tiende editie worden georganiseerd. ,,Tot voor twee dagen terug waren de regels wat betreft hardloopevenementen niet helder”, zegt Mik Borsten. ,,Zelfs NOC*NSF wist het niet. Tot afgelopen maandag hielden we er nog rekening mee dat de deelnemers een QR code en ID moesten laten zien. Gelukkig hebben we deze week na overleg met de gemeente groen licht gekregen en zijn er voor ons geen noemenswaardige beperkingen meer. Dus voor de deelnemers geldt; geen QR code en geen ID. Alleen een startnummer natuurlijk! We zien echt dat iedereen graag weer samen wil sporten en wij gaan er een mooie sportieve dag van maken.”

STARTNUMMERS Volgens de gedreven sportorganisator blijft de inschrijving nog open tot en met 24 september. ,,Met de medewerking van het Amersfoortse bedrijf MSA bv gaan over krap drie weken de startnummers in de enveloppen en op de post naar de deelnemers. Superhandig, want dan kun je zondag snel door naar de start!”

Kijk voor meer informatie over Marathon Amersfoort op: www.marathonamersfoort.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie