Vrijwilliger Herma (rechts), tijdens de eerste rit met de duofiets in Nieuwland met Hans, die er veel plezier in lijkt te hebben.
Vrijwilliger Herma (rechts), tijdens de eerste rit met de duofiets in Nieuwland met Hans, die er veel plezier in lijkt te hebben. Rob Croes
Wijknieuws

Fietsmaatjes op de nieuwe duofiets

8 september 2021 om 15:15 Mensen

NIEUWLAND Het was druk die zaterdag op de wijkboerderij. Op het pad stond een vreemde grote blauwe fiets, waar je met twee personen op kon fietsen. Vlak daarbij was een kraampje  met folders, hapjes en drankjes. Er was een fotograaf, iemand die een film opnam en een persoon die een stukje in De Stad Amersfoort zou schrijven. Volop aandacht dus voor wat er stond te gebeuren. Nadat de bezoekers waren getrakteerd op een drankje en een hapje nam Wim de Haan van ‘Samen maken we Nieuwland’ het woord. 

Al in 2019, vóór coronatijd, was er een aanvraag bij het buurtbestuur van Nieuwland voor subsidie voor een ‘Duofiets’. Het idee kwam van twee inwoners van Nieuwland, Ton en Wilma van Laar. Zij hadden ergens anders zo’n fiets zien rijden en waren daar enthousiast over geworden. Het bood de kans om samen te fietsen, Wilma was namelijk niet meer in staat om dat alleen te doen. 

Je moet goed met elkaar afspreken welke kant je op gaat

Erica Blokhuis van Buurtzorg Nieuwland zette zich achter het idee en zo kwam het tot een aanvraag. Daarna duurde het nog wel even voordat de Duofiets er ook daadwerkelijk kwam. Er ontbrak aan het plan nog wel wat ten aanzien van de aanschaf, de organisatie, het onderbrengen van de fiets en het onderhoud. Enige tijd verliep, ondertussen reed er in Hoogland al zo’n fiets. Tot in Nieuwland een coördinator werd gevonden, die de kar wilde trekken, Magda van Dijk. Nu ging ook het Buurtbestuur overstag en de verwezenlijking van het plan kwam in een versnelling. Zaterdag 28 augustus 2021 werd de eerste rit afgesproken en de Duofiets ingehuldigd. Hoe ziet de fiets eruit? We kregen uitleg, mochten er zelfs even op zitten. Hij is prachtig blauw en heeft elektrische trapondersteuning, die je kunt instellen als het fietsen wat moeilijker wordt, wind tegen of heuveltje op. Op een schermpje kun je zien hoeveel er gefietst is. Er zijn twee zitplekken naast elkaar, aan beide kanten een stuur, dus je moet goed met elkaar afspreken welke kant je op gaat. 

WAAROM EEN DUOFIETS Wat maakt die Duofiets nou zo leuk en aantrekkelijk? Allereerst is fietsen natuurlijk heel fijn en mooi. Je krijgt vrijheid en je gaat een avontuurtje aan. Ondertussen kun je op deze fiets leuke en gezellige gesprekken voeren, want je zit naast elkaar. Een deelnemer zei dat je een beter humeur krijgt vóór, tijdens en na het fietsen. De deelnemer en de vrijwilliger vormen een koppel, fietsmaatjes, en kunnen samen een interessante route afspreken waarin een stukje van de wijk verkend kan worden maar ook genoten wordt van de natuur.

DE ORGANISATIE Op de site fietsmaatjes.nl kun je al een heleboel informatie vinden. Als je gebruik wil maken van het aanbod in Nieuwland moet je bij Magda, de coördinator zijn. Je krijgt uitleg over de fiets en het systeem van uitleen. In een gesprekje komt het drukke verkeer aan de orde, hoe je het beste met de fiets om kunt gaan en welke ritjes geschikt zijn om te maken. Als je vrijwilliger wilt worden, legt Magda een soort proefles af. Ook krijg je uitleg over hoe je de fiets moet reserveren, dat kun je ook vinden op de site www.NieuwlandSamen.nl. Ben je deelnemer of gast dan krijg je een deelnemerskaart. Daarop zet je jouw handtekening en een koppel is geboren. De fiets kan gereserveerd worden voor vijf euro per dagdeel. Een vijfrittenkaart kost twintig euro.  

Een dag later zag ik de Duofiets langskomen. Magda zat naast een vrijwilliger uitgebreid te vertellen. Het zag er gezellig uit. Ze hadden nog net even tijd om naar mij te zwaaien. Het komt wel goed met de Duofiets in Nieuwland.

door Hans Hijne

Dit artikel wordt aangeboden door Communicatiewerkgroep Nieuwland. Wil je zelf ook eens iets schrijven? Meld je dan snel aan via Nieuwlandsniews@gmail.com].

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie