De pastors Nanny Benjamins (foto) en Peter Omhandoro onderstrepen het belang van de ontmoeting tussen verschillende kerken.
De pastors Nanny Benjamins (foto) en Peter Omhandoro onderstrepen het belang van de ontmoeting tussen verschillende kerken. Vincent van Eekhout

Bidden voor de overheid; kroonbede in teken inclusief samenleven

9 september 2021 om 13:15 Religie

AMERSFOORT Inclusief samenleven, dat is het thema van de Kroonbede op 20 september. Verschillende kerken willen de kracht van leven in diversiteit onderstrepen en laten zien dat ontmoeting tussen verschillende mensen een zaak van ons allemaal en van de overheid is.

Het is een jarenlange traditie: de Kroonbede aan de vooravond van Prinsjesdag. Volgens Wiebo Spoelstra, vicevoorzitter van de Raad van Kerken in Amersfoort, werd deze vroeger in veel meer steden georganiseerd. Nu is Amersfoort nog één van de weinige.

De Raad van Kerken en de plaatselijke politieke partijen CDA, SGP en ChristenUnie zijn elk jaar de drijvende krachten achter dit initiatief. Bij de Kroonbede gaat het om het bidden voor de overheid en het verbinden van kerk en samenleving. Er is een specifiek, maatschappelijk thema, met aandacht voor de rol van kerk en christenen hierin. Alle plaatselijke politieke partijen worden uitgenodigd en zijn veelal aanwezig. 

MIGRANTENKERKEN Dit jaar zijn bij de voorbereiding ook nadrukkelijk vertegenwoordigers van migrantenkerken in Amersfoort betrokken. Dat heeft alles te maken met het thema, maar zeker ook met de wens van de Raad van Kerken dat meer migrantenkerken aansluiting vinden en participeren in lokale activiteiten. Hiermee, en met de Kroonbede, wordt volgens Spoelstra uitdrukking gegeven aan de twee speerpunten van de RvK: ontmoeting en presentie. Ook Nanny Benjamins en Peter Omhandoro onderstrepen het belang van de ontmoeting tussen leden van verschillende kerken en met verschillende (culturele) achtergronden. Benjamins is pastor van de evangelische gemeente De Ark en Omhandoro vervult die rol bij de Stars of Grace Ministry. Met Spoelstra uiten ze de wens dat tijdens deze editie van de Kroonbede gelovigen van allerlei richtingen en afkomst elkaar zullen vinden. Juist vanwege die onderlinge ontmoeting is er na afloop uitgebreid te gelegenheid met elkaar in gesprek te gaan.

WIJSHEID EN DAADKRACHT Daarnaast zien de beide pastores ook een Bijbelse opdracht in de Kroonbede. Benjamins spreekt over het gebed aan God om de overheid wijsheid en daadkracht te schenken zodat ze rekening mag houden met mensen van verschillende kleuren en verschillende mogelijkheden in de samenleving. Zo draagt de Kroonbede uit dat ieder mens, als deel van het gehele menselijke ras, elk met zijn etniciteit en vanuit zijn of haar innerlijke waarde, in de ogen van God, deel uit mag maken van een inclusieve samenleving. Omhandoro benoemt hiernaast ook dat de Kroonbede een kans is om het evangelie, als verhaal van hoop, te vertellen aan allen die aan de rand van de samenleving staan. Hij zal op 20 september gebeden uitspreken en iets vertellen over de migrantenkerken in Amersfoort.

door Erik Renkema  

De pastors Nanny Benjamins (foto) en Peter Omhandoro onderstrepen het belang van de ontmoeting tussen verschillende kerken.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie