Hans Loeve: ,,De roman van Nancy Jooyoun Kim – Het laatste verhaal van Mina Lee, blijft lang nazingen in je hoofd."
Hans Loeve: ,,De roman van Nancy Jooyoun Kim – Het laatste verhaal van Mina Lee, blijft lang nazingen in je hoofd." Boekhandel Riemer
Boek van de Maand

Het laatste verhaal van Mina Lee

3 september 2021 om 15:30 Zakelijk

AMERSFOORT Nancy Kim is een debuterend Amerikaanse auteur die een prachtig, intiem verhaal vertelt van Margot Lee en haar moeder Mina. Margot kent haar verleden niet en haar moeder heeft er nooit iets over verteld. En daardoor werden ze nooit helemaal mens. Voordat je echter deze conclusie trekt moet je een heel mooi boek door.

Margot heeft een haat-liefdeverhouding met haar moeder. Haar moeder relativeert alles, weet alles beter en Margot mijdt haar als het even kan. Margot wil ergens toch weten waarom Mina zo doet.

Ook wil ze weten wie haar vader is. Maar ze stelt het uit om deze vragen te stellen tot het te laat is. Want als ze haar moeder uiteindelijk weer eens belt neemt ze niet op. Ze reist naar haar toe en vindt haar moeder dood in haar appartement. Dan begint een zoektocht naar de antwoorden op de vele vragen. Is er iemand die haar moeder wilde vermoorden? En wie zijn die mensen op de foto’s die ze vindt?

TWEE VERHAALLIJNEN Hoewel het verhaal eigenlijk alleen draait om Margot en (de verdere
zoektocht naar) Mina, blijft het boeiend tot het eind. Dat komt vooral omdat steeds afwisselend vanuit Mina en Margot wordt geschreven. In de hoofdstukken van Mina leren we haar kennen als verdrietige, rusteloze vrouw die een groot verdriet met zich meedraagt. Ze vestigt zich in Los Angeles en vindt werk in een supermarkt. En als ze een man leert kennen, komt haar levensverhaal in een alles vernietigende stroomversnelling terecht. In de hoofdstukken van Margot reis je met haar mee op zoek naar het werkelijke, laatste verhaal van haar moeder. De verhaallijnen komen zo dicht bij elkaar dat dezelfde mensen in heden (Margot) en verleden (Mina) elkaar bijna aanraken. Dat maakt het spannend.

ACCEPTATIE Hoe meer Margot ontdekt, des te minder ze begrijpt van haar moeder. Ze ontdekt wat ze heeft gedaan maar begrijpt het niet. Ze heeft andere mensen nodig, die dicht bij Mina stonden, om het allemaal te plaatsen en ze verzuchtend de laatste woorden van het boek kan uitspreken: ,,Ik ben Mina’s dochter.”

Het is een roman die lang blijft nazingen in je hoofd en helpt om dingen te verwerken die als trauma in je hoofdzijn gaan zitten. Ook is het boek ook erg geschikt om als leesclub te behandelen. Achterin staan tien interessante leesclubvragen, die genoeggespreksstof kunnen opleveren.

Hoe dit boek te bestellen
Een digitale versie van deze tip is te vinden op: www.boekhandelriemer.nl. Daar staan ook andere tips. De bestelling komen we in de hele regio thuisbrengen. U bent van harte welkom in onze karakteristieke winkel. We zijn weer volop open en dus in bedrijf. Boekhandel Riemer, Emiclaerhof 18, 3823 EM Amersfoort, 033 - 4560804, e-mail: amersfoort@boekhandelriemer.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie