Eerste rijen zonnepanelen bij Meander MC geplaatst
Eerste rijen zonnepanelen bij Meander MC geplaatst Rinus van Denderen

Na maanden op zee: eerste zonnepanelen bij Meander MC geplaatst

24 augustus 2021 om 11:51 Natuur en milieu

AMERSFOORT Het heeft even geduurd: maar het afmaken van het zonneveld bij Meander Medisch Centrum is begonnen. De 23.000 panelen dobberden lang aan boord van containerschip Ever Given maar zijn nu aangekomen in Amersfoort. 

Het zonneveld had in juni operationeel moeten zijn, maar deze maandag is men pas begonnen met het plaatsen van de zonnepanelen. Exploitant Profin is blij, laat woordvoerder René van der Borch weten. ,,We zijn op maandag begonnen, daar zijn we heel blij mee. Maar er moet nog heel wat water door de rivier voordat alles ligt.” Van der Borch doelt op het ook daadwerkelijk aansluiten van de panelen. ,,Maar ze worden in stringen aangelegd dus het kan zijn dat de eerste panelen aan de kant van de Eem binnenkort al stroom gaat op te leveren. Het blijft heel spannend.” 


De zonnepanelen met op de achtergrond het ziekenhuis. (Foto: Rinus van Denderen)

Over onze gekochte panelen uit China is wat ellende ontstaan

OPHEF De komst van het zonneveld bij de Maatweg ging niet zonder slag of stoot. Oppositiepartijen stribblelden tegen: ze zagen liever zonnecollectoren op de daken dan op het gras en ook de grond onder de panelen was onderwerp van gesprek, na verwijdering van de panelen zou het volgens sommige oppositiepartijen nog jaren duren voordat er iets wil groeien. In maart strandde de Evergreen waardoor de panelen lang op zich lieten wachten. Nu de aanleg is begonnen, is de Oeirgoerse dwangarbeid bij het tot stand komen van zonnepanelen nog onderwerp van gesprek. Van der Borch: ,,Je hoort niemand over Iphones, daarbij zijn ook Oeigoeren betrokken. Over onze gekochte panelen uit China is wat ellende ontstaan, maar we kunnen niet zomaar andere panelen laten komen.”

De ophef heeft voorlopig geen gevolgen voor de aanleg van het veld. Het aansluiten van de panelen kost een paar weken. Van der Borch: ,,Het was een lijdensweg, maar over zes weken is het helemaal af denk ik. Dan kan het veld stroom opwekken.”

Door Charella Hulsbosch

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie