In Museum Flehite zijn de topstukken uit de collectie nu bijeengebracht.
In Museum Flehite zijn de topstukken uit de collectie nu bijeengebracht. Ralf Silvius

Museum Flehite toont topstukken: van Amersfoorte meesters tot religieuze kunst

5 augustus 2021 om 08:00 Kunst

AMERSFOORT Museum Flehite presenteert deze zomer topstukken uit eigen collectie. Tot die pronkstukken behoren meesterwerken van beroemde Amersfoortse schilders als Van Campen, Withoos, van Van Wittel en Wolter. Maar ook religieuze kunst uit de Sint Joriskerk.

Schilder-bouwmeester Jacob van Campen onderwees in de 17e eeuw op zijn Amersfoortse buitenverblijf Randenbroek een groep jonge getalenteerde schilders, waaronder Matthias Withoos (1627-1703). Deze gaf op zijn beurt les aan de later wereldberoemde stadsgezicht-schilder Caspar van Wittel. De werken van deze meesters zijn nu samengebracht in tentoonstelling ‘Topstukken uit de collectie’. Een parallel naar hedendaagse kunst wordt getrokken naar het hedendaagse werk van Uwe Poth, Hans Wilschut en Stefan Bleekrode die zich op hun beurt weer lieten inspireren door Caspar Van Wittel.

ZILVERWERK De centraal in Amersfoort gelegen Sint Joriskerk kwam in de huidige vorm in de vijftiende eeuw tot stand. De driebeukige hallenkerk bood sindsdien ruimte voor bijzondere religieuze kunstobjecten. Een aantal daarvan is in de collectie van Museum Flehite opgenomen. ‘Het Laatste Oordeel’ van Jacob van Campen, een Gotische doksaal en een eeuwenoude memorietafel zijn nu in het museum tentoongesteld. 

Aan dit religieuze thema is een vitrine met Joods Zilver als een soort ‘special’ toegevoegd. In de vitrine zijn de oudste en mooiste zilveren voorwerpen uit het bezit van de Joodse Gemeente Amersfoort te zien. Deze museale collectie werd in 2002 in langdurige bruikleen gegeven aan Museum Flehite en gerestaureerd.

COTE D’AZUR Daarnaast is in de tentoonstelling werk te zien van Hendrik Jan Wolter (1873-1952). Als kind kwam hij in Amersfoort wonen. Wolter volgde schildersopleidingen in Antwerpen en Parijs, waarna hij weer zijn atelier in het schilderachtige Amersfoort betrok, een geliefd onderwerp voor zijn realistische werk. Wolter reisde graag naar de kustgebieden van Europa, zoals de Côte d’Azur, en ontwikkelde zich onder invloed van het zuidelijke licht tot impressionist.

KOSTUKKEN Tot slot biedt de tentoonstelling een serie zogeheten kopstukken. Welgestelde heren en notabelen lieten zich vroeger immers graag vereeuwigen op een schilderij. Zo ontstond er door de eeuwen heen een mooie verzameling met markante kopstukken. 

RESTAURATIE STADSGEZICHT Het imposante stadsgezicht ‘Gezicht op Amersfoort’ van Matthias Withoos is tijdelijk niet te zien in Museum Flehite. Het panorama van zo’n 2 meter hoog bij 4,5 meter breed, wordt momenteel gerestaureerd bij Collectie Centrum Nederland. In december zal het 350 jaar oude schilderij weer te zien zijn in de overzichtstentoonstelling ‘Ander licht op Withoos’. Op de website van Museum Flehite is de restauratie en het onderzoek naar het stadsgezicht stap voor stap te volgen.

Tentoonstelling ‘Topstukken uit de collectie’ is tot en met 21 november te zien in Museum Flehite.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie