De oorspronkelijke inrichting, zoals de bedstedes, is grotendeels nog aanwezig.
De oorspronkelijke inrichting, zoals de bedstedes, is grotendeels nog aanwezig. PBG Cultureel Erfgoed

Museum Flehite gaat helpen bij exploitatie Mannenzaal

19 juli 2021 om 13:14 Recreatie

AMERSFOORT Museum Flehite en St. Pieters en Bloklands Gasthuis zijn van plan om in de toekomst te gaan samenwerken rond de exploitatie van de Mannenzaal en de bijbehorende Kapel. Museum Flehite - onderdeel van de museumkoepel Amersfoort in C - onderzoekt momenteel de haalbaarheid van een vernieuwend en ambitieus plan onder de naam van Museum Amersfoort NL. 

St. Pieters en Bloklands Gasthuis en het museum zien mogelijkheden om de exploitatie van de Mannenzaal te integreren in deze plannen. In de periode tot eind 2021 verkennen de partijen de mogelijkheden voor een duurzame samenwerking.

In de monumentale Mannenzaal van het St. Pieters en Bloklands Gasthuis kregen armlastige mannen er een slaapplaats en eten vanaf 1531. Met zijn grotendeels nog oorspronkelijke inrichting, zelfs de bedstedes zijn nog aanwezig, is dit de enige nog bewaarde gasthuiszaal met aangrenzende kapel in Nederland.

De Mannenzaal kent al lange tijd een nauwe samenwerking met instellingen als Levende Historie, Gilde Amersfoort, Amersfoortse Gidsen en de Waterlijn. Het is de wens van Amersfoort in C en het St. Pieters en Bloklands Gasthuis om deze samenwerking ook in de nieuwe opzet voort te zetten. ,,Voor het behoud en de presentatie van het bijzondere erfgoed van het St. Pieters en Bloklands Gasthuis is samenwerking essentieel. Door deze samenwerking met Amersfoort in C hopen we duurzaam het prachtige erfgoed met de stad en haar bezoekers te delen, zodat de historie zichtbaar is en blijft”, zegt Martin van Hoogevest, directeur Stichting St. Pieters en Bloklands Gasthuis Cultureel Erfgoed.

,,De beoogde samenwerking tussen de Mannenzaal en Museum Flehite past uitstekend bij de toekomstplannen voor Museum Amersfoort NL. Hoe mooi is het als je straks met één kaartje alles kunt bezoeken. Met ook de Elleboogkerk erbij krijgt Amersfoort een prachtig museumkwartier”, aldus Paul Baltus, directeur Amersfoort in C.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie