Zoek regelmatig verkoeling op in de schaduw en smeer elke twee uur met een zonnebrandcrème.
Zoek regelmatig verkoeling op in de schaduw en smeer elke twee uur met een zonnebrandcrème. Huidtherapie Eemland
Ondernemer in beeld

Veilig zonnen, waar let ik op? Huidtherapie Eemland over de do’s en don’ts

9 juli 2021 om 15:05 Zakelijk

AMERSFOORT De zomer is een feit. Heerlijk de zon op uw huid. En een feestje om de bleke wangen en witte benen na de winter weer een beetje kleur te geven. Maar voordat u de zon in gaat, is het toch goed om even na te denken over uw zonbescherming. Zonnestralen zijn namelijk schadelijk voor uw huid. Veilig zonnen, hoe ging dat ook alweer? De do’s en don’ts van veilig zonnen op een rij.

Het is algemeen bekend dat we een beetje voorzichtig moeten zijn in de zon. Jaarlijks krijgt 1 op de 4 mensen te maken met huidkanker. Wist u bijvoorbeeld dat UVA-stralen ook gewoon door wolken en glas heen komen? Uw huid vangt tijdens een bewolkte dag of tijdens een autorit dus net zoveel straling als wanneer u in de zon loopt. 

Veilig zonnen is dus belangrijk. Gelukkig is het niet helemaal zwart-wit. We hebben de zon ook nodig. Met de zon houden we onze vitamine D voorraad op peil. En ook onze stemming is beter wanneer het zonnetje schijnt.  

VOORBEREIDEN? Echt voorbereiden op de zon is helaas niet mogelijk. Het is verstandig om bij de eerste zonnestralen niet te lang in de zon te blijven. Maar dit advies geldt niet alleen voor de eerste zonnestralen. Ook midden in de zomer, wanneer u denkt gewend te zijn aan de zon, blijft deze net zo schadelijk als anders. Neem daarom ook geen zonnebankkuur met het idee dat uw huid dan al gewend is aan de zon. Beter is het om de huid goed te verzorgen, door het van binnenuit goed te voeden en te hydrateren. 

(Artikel gaat verder onder de afbeelding).


Danielle van Eldik is praktijkhouder en huidtherapeut bij Huidtherapie Eemland. - Foto: Huidtherapie Eemland

Zoek regelmatig verkoeling op in de schaduw en smeer elke twee uur met een zonnebrandcrème. Uw zonnebrandcrème werkt pas optimaal na 30 minuten, dus smeer een half uur voordat u naar buiten gaat. Ook is het verstandig de zon te vermijden tussen 11.00 en 15.00 uur, dan staat de zon het hoogst en is er de meeste straling.

Dit artikel wordt u aangeboden door Huidtherapie Eemland.

WELKE FACTOR? Het kan best lastig zijn om een keuze te maken tussen de vele zonnebrandcrèmes die in de winkel te vinden zijn. Bovendien heeft iedereen een ander huidtype. In Nederland is minstens een factor 30 nodig. Deze factor is geschikt voor volwassenen, maar ook zeker nodig voor kinderen. Het verschil met factor 50 is het percentage bescherming. Waar u met factor 30 beschermd bent voor 96,7 procent tegen straling, is dit met factor 50 zelfs 98 procent. Het is trouwens een fabeltje dat hoe hoger de factor, hoe langer u beschermd bent. Welke factor u ook kiest, smeer iedere twee uur opnieuw. Dan bent u veilig aan het zonnen.

HUIDSCHADE Ook als u niet snel verbrandt, maar wel veel in de zon loopt, kan dit huidschade veroorzaken. Het bruiningsproces impliceert eigenlijk ook huidschade. De schade van verbranding komt van de UVB-straling, maar de UVA-straling is nog schadelijker. Maar hoe ziet deze huidschade eruit? Zeker omdat je UVA-straling niet direct ziet. Een huidtherapeut is gespecialiseerd en getraind om huidschade te herkennen. Vanaf een leeftijd van 30 tot 35 jaar kan huidschade door UVA-straling zich gaan uiten. Naast verdachte plekken die kunnen duiden op huidkanker worden er ook veel pigmentvlekken gevonden. 

Maar ook een doffe huid, couperose, een zwangerschapsmasker en een versnelde huidveroudering zijn aandoeningen die veroorzaakt kunnen worden door de zon. Gelukkig zijn er behandelingen mogelijk. Er zijn diverse opties die het huidverouderingsproces kunnen vertragen en ervoor zorgen dat vlekjes, bultjes, verkleuringen en rimpels minder zichtbaar worden. Wilt u advies over veilig zonnen? Of denkt u dat uw huid schade heeft opgelopen door de zon en wilt u persoonlijk advies welke behandeling het beste bij u past? Neem dan contact op met uw huidtherapeut.

Bij Huidtherapie Eemland kunt u vrijblijvend een afspraak maken voor een gratis intakegesprek. De huidtherapeuten staan voor u klaar om uw vragen over veilig zonnen te beantwoorden. Maak een afspraak op één van onze locaties, Schothorst of Vathorst, voor persoonlijk advies op het gebied van zonbescherming en mogelijke behandelingen bij huidschade. 

Meer informatie: www.huidtherapie-eemland.nl, info@huidtherapie-eemland.nl of telefoon 033-2037030.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie