,,OldStars tennis is ontwikkeld om ouderen weer aan het bewegen te krijgen", zegt Okker (links).
,,OldStars tennis is ontwikkeld om ouderen weer aan het bewegen te krijgen", zegt Okker (links). Henk Koster

Keimeppers 50+ toernooi: Tom Okker aan de slag voor de gezondheid van senioren

13 juli 2021 om 12:15 Tennis

AMERSFOORT De twee kunstenkels van Tom Okker (77) weerhouden hem er niet van te blijven bewegen. Blijf niet zitten, raadt hij senioren aan. Aandringen hoeft niet, want veel senioren staan te trappelen om weer wedstrijden te spelen. En vanaf 25 juli kan dat bij het Keimeppers 50 + toernooi van L.T.V. Randenbroek.

Tom Okker (77) behaalt zijn tennissuccessen tussen 1964 en 1978. Wordt derde op de wereldranglijst, staat zeven jaar in de top tien en wint totaal 30 enkel- en 79 dubbeltoernooien. Met zo’n staat van dienst is het geen wonder dat de Tennisbond (KNLTB) hem in 2019 vraagt ambassadeur te worden van het OldStars tennisprogramma. 


,,OldStars tennis is ontwikkeld om vooral ouderen weer aan het bewegen te krijgen. Bijvoorbeeld mensen die al twintig jaar niet meer gespeeld hebben, mensen met beperkingen, mensen die nog nooit getennist hebben en die het eens een keer willen proberen. Blijven bewegen is belangrijk, want als je niets doet, krijg je pijn hier, pijn daar en word je steeds minder fit. Ook het sociale met elkaar is belangrijk. Probeer niet thuis te blijven zitten. De KNLTB dacht, die Okker is een oude tennisser, die vindt het misschien wel leuk om aan OldStars mee te doen. Dat vond ik drie jaar geleden toen ze me vroegen ook en dat vind ik nu nog steeds. Ik doe af en toe mee met OldStars tennissers en zorg verder voor wat publiciteit. Een demonstratie OldStars Tennis duurt al met al een paar uur. De tennisregels zijn aangepast, bijvoorbeeld samenspelen op een minder groot veld, de bal twee keer in plaats van een keer laten stuiten. Het begint samen met koffie, gevolgd door uitleg over het spel, warming up oefeningen op de baan, het spel zelf en een drankje na. Ik loop rond, heb met iedereen even contact en sla een balletje mee. Het is voor mijzelf erg leuk om te zien hoeveel plezier iedereen heeft. Zelf tennis ik overigens bijna niet meer omdat ik twee kunstenkels heb. Af en toe sla ik een balletje met mijn kleinkinderen en met de OldStars. Ik golf en wandel veel en doe nog wat aan fitness.”

SENIORENSPORT Huisarts Louise Filius is vanaf 1996 lid van LTV Randenbroek in Amersfoort. Ze komt met haar drukke werk als huisarts niet veel toe aan tennissen en al helemaal niet aan het spelen van toernooien. Maar met het Keimeppers 50+ toernooi doet ze al meer dan tien jaar mee.

Als je niets doet, krijg je pijn hier, pijn daar en word je steeds minder fit

Wat merkt zij in haar praktijk van sport na corona? ,,De coronaperiode heeft extra duidelijk gemaakt hoe belangrijk sporten is, vooral voor senioren. Van veel mensen hoor je hoe moeilijk het is om zelfstandig te blijven sporten en hoe belangrijk clubverband is. Want op een club, zoals een tennisvereniging of een sportschool, stimuleer je elkaar als je het samen kan doen. En dan komt daar de onderlinge aanspraak en gezelligheid nog bij. Veel senioren hebben tijdens Corona veel gewandeld en gefietst, maar toch bleek bij het oppakken van sport dat de conditie vaak was afgenomen, de gewrichten stijver voelden en de spierconditie achteruit was gegaan. Dit onderstreept voor mij het belang van seniorensport, zoals meedoen aan het Keimepperstoernooi.”

Tekst loopt door onder de foto


 Huisarts Louise Filius: ,,,,De coronaperiode heeft extra duidelijk gemaakt hoe belangrijk sporten is, vooral voor senioren. (Foto: Marjolijn van Gelder)

OUDERENFONDS De KNLTB is samen met het Ouderenfonds van plan dit jaar bij vijftig tennisverenigingen het OldStars tennisprogramma te laten draaien. Ze zitten nu op een kleine veertig verenigingen waar al gestart is of binnenkort gestart wordt.

Tekst loopt door onder de foto


Bep Out is 78 jaar en doet vanaf het eerste Keimeppers 50+ toernooi mee.  (Foto: Dorine Turpijn)

GEZONDE MEDEWERKER IS GOEDE MEDEWERKER Het in de Amersfoortse regio bekende Keimeppers 50+ tennistoernooi heeft dit jaar een hoofdsponsor. Het bedrijf Heinen & Hopman Engineering uit Bunschoten-Spakenburg. Waarom zet juist dit bedrijf zich in voor seniorensport? Bij Spakenburg denk je meteen aan boten en dat is precies waar familiebedrijf Heinen & Hopman sinds 1965 alles mee te maken heeft. Het installeert wereldwijd systemen voor een gezond klimaat aan boord van allerlei schepen. Maar het denkt ook aan de gezondheid van de eigen mensen die bij het bedrijf werken. Dat blijkt uit een aantal initiatieven. Er zijn zit-sta bureaus op kantoor en gezonde lunches in de bedrijfskantine. Het bedrijf biedt iedere twee jaar een Health Check aan en er is korting op fitnessabonnementen en zorgverzekeringen. Alles bedoeld om de gezondheid van de medewerkers te bevorderen. Immers, een gezonde medewerker is een goede medewerker. Heinen & Hopman en sport? Niet zo’n gekke combinatie dus.

HEINEN & HOPMAN KEIMEPPERS 50+ TENNISTOERNOOI Waar: Tennisclub L.T.V. Randenbroek, Hoolesteeg 4, Amersfoort.
Wanneer: Van zondag 25 juli tot en met zondag 1 augustus 2021. Aanmelden: Tot en met 16 juli via www.toernooi.nl.

door Marjolijn van Gelder

Bep Out is 78 jaar en doet vanaf het eerste Keimeppers 50+ toernooi mee.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie