‘Hemelladder’, een expo in de tuin van de Xaveriuskerk, is georganiseerd door landelijk kunstenaarsgenootschap (LKG) De Ploegh.
‘Hemelladder’, een expo in de tuin van de Xaveriuskerk, is georganiseerd door landelijk kunstenaarsgenootschap (LKG) De Ploegh. Willeke van Ravenhorst

Geluksmoment in de stad; Expositie in tuin Xaveriuskerk

6 juli 2021 om 14:15 Activiteiten

AMERSFOORT Wie wil ‘ontsnappen aan de hectiek van alledag’ en zich wil ‘terugtrekken in een groene oase binnen de stad en daarbij wegdromen bij kunst’, kan van 10 juli tot 10 oktober de expositie in de Frans en Hilde Hof achter de St. Franciscus Xaveriuskerk bezoeken. De tuin, doorgaans beperkt geopend voor publiek, is gevuld met verschillende kunstwerken onder de naam ‘Hemelladder’.

‘Hemelladder’ is een tentoonstelling van elf kunstenaars georganiseerd door landelijk kunstenaarsgenootschap (LKG) De Ploegh. Er is bewust gekozen voor de bijzondere tuin achter de Xaveriuskerk. Deze hof beoogt een rustplek te zijn, zoals kerken ooit waren en zijn: een oase in de stad, een plek voor zingeving en verbinding, waar de beleving van geloof een nieuwe invulling kan krijgen.

Met dit project heb ik een plek gevonden die een meerwaarde voor de kunst heeft

Zo is deze tuin ingericht met een labyrint en vinden er workshops en contemplatieve bijeenkomsten plaats. Eén van de initiatiefnemers van de expositie is curator Jaap Velserboer. ,,Ik wil kunst niet ‘gewoon’ in een etalage zetten”, zegt hij over de bijzondere expositie. ,,Met dit project heb ik een plek gevonden die een meerwaarde voor de kunst heeft. De plek zelf heeft al betekenis en geschiedenis. Deze tuin is een ontsnappingsplek. De hele stad is vrij ‘stenig’, maar deze plek is een soort oase, een ontsnappingsluik. Hier, en zeker ook dankzij onze expositie, kun je rust ervaren en spiritualiteit aan natuur koppelen. Je wordt er uitgenodigd je te verbinden aan iets wat groter is dan jijzelf. Het is bedoeld als een opstapje naar boven: een hemelladder.”

Vanaf komende zaterdag is iedereen er van harte welkom. Men kan er genieten van verschillende kunstwerken die het loskomen van alledag en de drukte van het leven symboliseren, zoals de muurschildering ‘Opstijgen & Neerdalen’ van Flip Lambalk. Ook is er een silhouet van Hildegard van Bingen. Het is gemaakt door Müge Yilmaz. Dit eerbetoon aan Hildegard is een mozaïek van planten dat in oktober wordt ‘geoogst’. ,,Het brengt in verwarring, en creëert verwondering.”
Er zijn ook klassiekere werken. Zo heeft Jacqueline Bohlmeijer een grote witte keramische vorm ontworpen, als een enorm grote (vlinder-)pop. Het is een verwijzing naar het prille, het ontluikende van de natuur. Maar het is ook een waarschuwing: wees voorzichtig met de natuur.

Ik wil de toegevoegde waarde van kunst voor het leven laten zien

Voor Velserboer vertelt deze expositie alles over zijn dieperliggende motivatie: ,,Ik wil de toegevoegde waarde van kunst voor het leven laten zien. Dat kunst iets kan vertellen over wat onder en achter het leven en de wereld ligt.”

Velserboer hoopt dat bezoekers geraakt zullen worden door de kunstwerken. Dat ze van ,,het snelle” afkomen en even opgetild worden. ,,Dan worden onze tuin en tentoonstelling een klein geluksmoment in de stad. Dat maakt de mens beter.” 


door Erik Renkema

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie