Jeroen van der Veer

De 25-jarige vindt het eigenlijk te lachwekkend voor woorden, maar ze moeten er mee dealen. Zes jaar geleden zijn de dames van het waterpoloteam een traject begonnen en vanuit de kelderklasse kruipt het team beetje bij beetje omhoog. Zaterdag worden de vrouwen, als ze de ongeslagen status blijven vasthouden, ongetwijfeld kampioen en kunnen zij zich opmaken voor een spannend slot van de competitie.

Het kampioenschap vieren we wel, maar niet super uitbundigHelemaal nieuw is die eindfase niet. Vorig jaar zaten de waterpoloërs in een soortgelijke situatie, alleen grepen ze in de alles-of-niets-wedstrijd naast promotie. ,,Dat was een flinke domper", blikt Van Leur nog een keer terug. ,,Dat heeft ook best even pijn gedaan en moet dit jaar echt anders." Daarom grijpen de vrouwen nu ook echt alles aan. Van fanatieke trainingen tot aan oefenwedstrijden, want in de huidige competitie zijn ze zo goed als uitgeleerd. In hun huidige klasse worden ze dit weekend kinderlijk eenvoudig kampioen en daarna breken de echte finales aan. ,,Het kampioenschap vieren we wel, maar niet super uitbundig", is de inwoonster van Amersfoort duidelijk. ,,We zijn dat al drie jaar en eerlijk gezegd is dat een beetje normaal geworden. Promotie; daar gaat het om. Drie druk leggen wij onszelf op, maar dat merken we ook vanuit de club."

[UITDAGING EN WEERSTAND] Juist die druk kan ervoor zorgen dat de ploeg straks verlamt op het moment dat er echt gepresteerd moet worden. Dat gebeurde vorig jaar ook en dat moet nu koste wat kost voorkomen worden. Mede daarom zijn er coachingsessies en wordt er ook onderling veel gesproken. ,,We hebben een team met ervaren speelsters en talenten. Mij zien ze als de lijm ertussen", lacht de aanvoerster voor haar maandagavondtraining. ,,We zeggen wel eens gekscherend dat we een mix zijn tussen ukkies en oma's. Toch gaat dat heel goed samen, maar dat vraagt wel wat van elkaar. De jongeren hebben het over hun wiskundecijfer en de ouderen over de boodschappen bijvoorbeeld. Mede daarom praten we veel met elkaar. Niet alleen om als team beter te worden, maar ook om elkaar te leren begrijpen. Dat zorgt er denk ik voor dat we tot nu toe nog ongeslagen zijn. We zijn écht een team."

We zijn een mix tussen ukkies en oma's. Toch gaat dat heel goed samenTijdens die gesprekken gaat het ook over de doelstelling. De club ziet de dames graag promoveren en Van Leur beseft ook dat dit broodnodig is. ,,Als dat niet gebeurt, zullen er misschien enkele dames stoppen of vertrekken en moeten we opnieuw bouwen. Ikzelf zal dan ook twijfelen over mijn toekomst, moet ik heel eerlijk bekennen. Deze klasse is voor ons gewoon niet leuk meer en voor mij als keeper zeker niet. Je mist de uitdaging en weerstand."

Aan dat horrorscenario wil echter niemand denken en daarom is de blik gericht op de komende weken. De competitie duurt nog vier wedstrijden en daarna is het enkele weekenden vrij voordat de finales aanbreken. ,,We gaan in die vrije periode oefenwedstrijden spelen om te wennen aan de weerstand. Omdat het in onze huidige competitie redelijk eenvoudig gaat, zijn we al een tijdje bezig om nieuwe speelstijlen aan te leren. Op die manier moet je jezelf blijven uitdagen en dat gaat ons straks helpen om de tegenstander te verrassen. Zoals je hoort: we doen er echt alles aan om niet net als vorig jaar naast promotie te grijpen."

Zelf is de 25-jarige Amersfoortse kind van de club en ze wil niets liever dan met ZPC doorstoten naar de eerste klasse. Daarin verwacht Van Leur dan green grijze muis te worden: ,,In oefenwedstrijden kunnen wij prima mee met dat niveau en ook tegen eredivisieploegen bijten wij van ons af. Als we het halen, wat gewoon gebeurt, kunnen we in een klasse hoger ook een stabiele eersteklasser worden. Daar ben ik van overtuigd."

De keepster hoopt op volle tribunes, een goede sfeer en een dito resultaat. Alleen dan is het seizoen geslaagd en kan er dubbel gefeest worden. Zo lijken de waterpolomannen ook te promoveren door middel van het kampioenschap. ,,Laat de wedstrijden maar beginnen", is de doelvrouw duidelijk. ,,Dit zijn mijn potjes. Ik hou er wel van als je écht moet presteren, dus ik ben er klaar voor."

De Stad Amersfoort start binnenkort met De Stad Amersfoort Premium, een online platform waar unieke verhalen voor abonnees worden aangeboden, naast ons dagelijkse nieuws. De komende weken publiceren we dergelijke extra verhalen gratis op onze vernieuwde website als 'voorproefje'.