Met de slaap nog wat in de oogjes komen de spelers van Amsvorde maandagmiddag aan bij het sportcomplex. De mannen hebben net een lang weekend Spanje erop zitten en flink wat mooie herinneringen mee teruggenomen. Danny de Graaf die bijvoorbeeld onbewust de uitgespuugde olijfpitten aanzag voor nootjes of die ene speler die met een lege mobiel alleen achterbleef op vliegveld Eindhoven. Er viel een hoop te lachen, maar bij terugkomst besefte iedereen dat de knop om moet.

Als een echte aanvoerder riep Danny de Graaf zijn teamgenoten nog eventjes bij elkaar. Kort werd er teruggeblikt op het trainingskamp, waarna alle spelers naar huis gingen. De Graaf, Jeffrey van de Wijngaard en Rik Klement niet; zij bleven achter en namen plaats in de bestuurskamer om op de praatstoel te zitten.

,,We gaan je nu niet alle sappige details vertellen van het trainingskamp", zegt Klement met een grote lach. Daar zit ook niemand op te wachten, maar wat wel nieuwswaardig is...is het gegeven dat de oefenmeester zijn contract heeft verlengd. Lang waren er bij de inwoner van Amersfoort twijfels of hij bij de vierdeklasser moest blijven, maar afgelopen trainingskamp maakte hij het goede nieuws aan zijn spelers bekend. ,,Er zit nog rek in de groep, ik heb plezier in wat ik doe en er is genoeg uitdaging. Waarom zou ik dan ergens anders trainer worden? Die mogelijkheden waren er wel, maar mijn gevoel zei dat ik moest blijven."

De Graaf (36 jaar) en Van de Wijngaard (34 jaar) versterken het bestuurHet is niet zonder reden dat de heren nu in de bestuurskamer zitten. Ook De Graaf (36 jaar) en Van de Wijngaard (34 jaar) hebben nieuws. De twee selectiespelers zitten per direct in het bestuur, waarbij De Graaf de nieuwe voorzitter is. ,,Zo heeft hij zich dit weekend niet gedragen", zegt de trainer lachend, terwijl De Graaf een vriendelijk tikkie krijgt. Drie jaar geleden kwamen deze drie heren naar de club om Amsvorde te helpen en nu gaan De Graaf en Van de Wijngaard dat ook op bestuurlijk vlak doen. ,,Mij is al eerder gevraagd om voorzitter te worden", duidt De Graaf. ,,Toen pasgeleden opnieuw de vraag kwam, ben ik gaan nadenken en besloot het te doen."

[GEZOND] En zo wordt hij een spelende voorzitter, want dit seizoen blijft hij gewoon actief bij het vlaggeschip van de club. ,,Ik verwacht daarin geen problemen. Hoe ik het ga doen als voorzitter? Nou, ik vind het vooral belangrijk wat de leden willen. Daarom gaan we ook een ledenonderzoek doen, waarin wij vragen wat zij willen of graag anders zien. Daarna gaan we pas handelen. Ik ga niet roepen dat dingen anders moeten en/of alles veranderd. Dat gaan we namelijk ook niet doen. Maar ik denk dat wat nieuw bloed in het bestuur de club wel een stap verder gaat brengen."

Iemand die daarbij de financiën bewaakt, is vanaf heden Van de Wijngaard. Net als De Graaf staat hij centraal in de verdediging van Amsvorde 1 en daarnaast zal hij de rol van penningmeester op zich nemen. Dat klinkt spannender dan dat het is, zegt hij met een lach: ,,Amsvorde is financieel gezond en dat moeten we blijven. We gaan dus zeker geen gekke dingen doen. De club werkt al langer niet meer met wedstrijdpremies en dat zal zo blijven. Voor dat geld gaan we liever met elkaar naar het buitenland."

Ik denk dat dit het goede moment is om met jong bloed aan de slag te gaan[DRIE VRIENDEN] De nieuwe voorzitter weet ook dat er voor hem een pittige uitdaging wacht. Bij Amsvorde lopen veel personen op leeftijd, die een andere kijk op voetbal hebben. ,,En ik wil niet zeggen of dat goed of fout is", is De Graaf duidelijk, die met Daim Boscart ook een nieuw bestuurslid technische zaken. ,,Juist van hen kan ik erg veel leren en ik ga graag het gesprek met ze aan. Alleen denk ik dat dit het goede moment is om met jong bloed aan de slag te gaan. Drie jaar geleden kwamen Jeff, Rik en ik weer terug naar de club waar we onze jeugd actief waren en willen nu ook op deze manier ons steentje bijdragen."

Of beide eerste-elftalspelers volgend seizoen nog actief zijn als speler, weten de twee nog niet. Zij willen dolgraag nog een keer actief zijn in de derde klasse en daardoor de derby's tegen VVZA, AFC Quick en APWC spelen. Met al een periodetitel op zak, ziet het er rooskleurig uit. ,,Ik ben die vierde klasse zat", aldus Van de Wijngaard. ,,Daarnaast moet ik nog goed nadenken of ik nog een jaar door wil. Dat zelfde geldt voor Danny. We zullen ook moeten kijken hoe het loopt met onze nieuwe functie."

De drie vrienden kijken elkaar nog eens lachend aan. Ze zeggen het niet, maar ze lijken het van elkaar te weten. Hun missie bij Amsvorde is nog niet voltooid. ,,Ik praat nog wel een keer met ze", sluit Klement af, waarna ze naar hun auto snellen. ,,Bijkomen van de lange nachten op trainingskamp."

Door Jeroen van der Veer (@JeroenvdVeer)

De Stad Amersfoort start binnenkort met De Stad Amersfoort Premium, een online platform waar unieke verhalen voor abonnees worden aangeboden, naast ons dagelijkse nieuws. De komende weken publiceren we dergelijke extra verhalen gratis op onze vernieuwde website als 'voorproefje'.