Het klinkt allemaal zo eenvoudig; even je hengeltje uitwerpen en de vis binnenhalen als ‘ie aan het haakje zit. Met die gedachte begon Paula Petiet op jonge leeftijd ook aan het vissen. Ze ging kijken bij haar vader en wachtte in spanning af of hij wat naar binnen haalde. Zelf deed ze met haar bamboehengeltje ook pogingen, maar niet altijd met evenveel succes.

En kijk nu eens; de ene na de andere vis wordt boven water gehaald. Dit is echter niet zonder slag of stoot gegaan. ,,Toen mijn vader op jonge leeftijd overleed, stopte ik met vissen. Heel lang heb ik daarna geen hengel meer aangeraakt.”


Paula poseert met een flinke snoek. - Sander Boer

Dat hield ze vol tot zo’n elf jaar geleden. Haar partner overleed plotseling en om nergens aan te hoeven denken en de knop om te kunnen zetten, besloot ze de hengels weer erbij te pakken. ,,Gek eigenlijk, hè? Mijn vader overlijdt en ik stop en toen mijn partner overleed, ging ik weer verder. Ik vond het direct weer heerlijk; even geen stress, niet nadenken over dingen uit het leven en je alleen maar focussen op het vissen.”

Een vrouw kan toch ook gewoon vissen en alles zelf uitdokteren?

ONGEVRAAGD ADVIES Het bleek een keuze die het leven van de Amersfoortse veranderde. Toch moest ze ook nu een lange adem hebben, want keer op keer kwamen de mannen naar haar toe. ,,Nee, niet alleen om te flirten”, zegt ze lachend. ,,Daar moest ik sowieso niets van hebben, anders ging ik wel op een datingsite. Maar ze kwamen ook ongevraagde tips en adviezen geven. Gek werd ik ervan. Een vrouw kan toch ook gewoon vissen en alles zelf uitdokteren?”

Op een dag kwam ze toch in contact met een oudere man. Niet omdat hij zich opdrong, maar vooral omdat hem opviel dat Petiet enorm veel ving. ,,Ik ben met hem aan de praat geraakt en er ontstond een klik. Met hem ging ik een paar keer vissen en alles wat hij van te voren zei, gebeurde. Zouden we honderd vissen vangen, dan vingen we honderd vissen. Van hem heb ik uiteindelijk veel geleerd en op een gegeven moment heb ik mij ingeschreven voor grote wedstrijden. De eerste keer werd ik voorlaatste op een NK, maar ik gaf niet op. Ik bleef doorgaan en ging steeds meer de professionele kant op.”


Paula (r) en Nathalie (m) krijgen les in het binden van vliegen. - Sander Boer

Bij één van de wedstrijden werd ze ‘gescout’ voor VisTV en werd haar de vraag gesteld of Petiet mee wilde doen aan het programma De Visvrouwen. ,,Wat moeten ze met zo’n fossiel, dacht ik”, zegt ze nu lachend. ,,Maar natuurlijk zei ik direct ja. Ik werd gekoppeld aan Nathalie van den Berg, die ik op dat moment niet kende. Ze bleek het tegenovergestelde van mij; Nathalie is van de glitter en glamour en ik ben niet bang om vies te worden.”

Nathalie bleek het tegenovergestelde van mij; zij is van de glitter en glamour en ik ben niet bang om vies te worden

LEUKE TELEVISIE Ondanks dat het begin onwennig was, werden de twee een gouden duo. De tegenpolen versterkten elkaar en in het RTL-programma gingen de twee erop uit om op diverse plekken in het land te vissen. ,,Zij is een echte Amsterdamse en wil liever niet in bijvoorbeeld de stront roeren om aas te pakken. Nou, ik wel hoor. Doordat we juist zoveel verschillen, levert dat volgens mij wel leuke televisie op. Inmiddels zijn we goede vriendinnen en zijn we goed op elkaar ingespeeld.”

Zichzelf terugzien en -horen vond de Amersfoortse echter vreselijk. ,,Mijn stem, jeetje… die is vrij hoog hé? Inmiddels is het tweede seizoen op televisie en als het aan mij ligt, komt er ook een derde en vierde seizoen. Het is hartstikke leuk om de kennis over te dragen en ook ik leer ervan.”

VRIEND AAN DE HAAK Naast de uitzendingen om heeft Petiet ook beet gehad. Zo heeft ze een nieuwe vriend aan de haak geslagen. ,,Ook een visser”, glundert ze. ,,Een wereldkampioen en ja, ook los van de wedstrijden vissen wij soms samen. Heerlijk. Hij geeft aan ook van mij te kunnen leren en dat vind ik mooi. Veel mannelijke vissers willen helaas nog niets van vrouwen aan de waterkant aannemen en dat is iets waar ik al jaren voor strijd; ik wil meer dames aan de waterkant. Ook wij kunnen vissen en hopelijk laat ik dat in de uitzendingen ook zien.”

Veel mannelijke vissers willen helaas nog niets van vrouwen aan de waterkant aannemen

In Amersfoort is Petiet niet heel vaak meer te vinden. Sinds kort woont ze in Ermelo. ,,Maar”, zegt ze direct. ,,Bij de Eem heb ik het vissen geleerd en daar ga ik nog regelmatig terug. Tijdens deze coronacrisis merk ik dat meer mannen én vrouwen de hengel weer tevoorschijn halen. Top, vind ik dat. Of ik tips heb? Nee, eigenlijk niet. Doe wat je leuk vindt, dokter uit waar vissen van houden en geniet van de rust langs de waterkant.”

Doel van het programma is laten zien dat sportvissen voor iedereen – dus óók voor vrouwen – een leuke en toegankelijke hobby kan zijn. ,,Cijfers tonen aan dat steeds meer vrouwen in sportvissen nu al hun hobby vinden: in Nederland vissen jaarlijks ruim 200.000 vrouwen en in Scandinavische landen en de VS liggen de percentages vissende vrouwen nog veel hoger", schrijft Sportvisserij Nederland dat het programma mogelijk maakte.

Sinds zondag 28 juni zijn De Visvrouwen vier weken lang iedere zondag te zien. De afleveringen starten om 16.30 uur en worden de eerstvolgende zaterdag om 10.30 uur herhaald op RTL 4.

door Jeroen van der Veer